Jašari: Koliko sam ja i dokle god postoji SBAŠK, neće biti pismenih testova za nastavnike

Datum: 02.09.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBAShK) Rrahman Jashari ponovio je činjenicu da ovaj sindikat nikada neće prihvatiti pismeni test znanja nastavnika, jer je, prema njegovim rečima, pismeni test ponižavajući i ponižavajući za učitelji.

Prema njegovim rečima, ovaj Sindikat je u cilju poboljšanja kvaliteta tražio od Vlade povećanje broja stručnih inspektora, ali prema njegovim rečima, oni nisu odgovorili na ovaj zahtev.

Jašari je rekao da u prošlosti nije bilo testiranja za nastavnike i neće ih biti, jer su, prema njegovim rečima, nastavnici testirani na desetine puta na Pedagoškom fakultetu.

„SBAŠK je to rekao sada i koliko godina, čak i kada je bilo drugih ministara, a jasno je, moramo razlikovati dve stvari: pismeni testovi znanja kosovskih nastavnika ne postoje, ne postoje i neće postojati kako koliko SBAshK ima i koliko je Rrahman Jasharaj predsedavajući. Zato što je to degutantni, ponižavajući test, ovi ljudi koji su u sektoru obrazovanja su više desetina puta testirani na Pedagoškom fakultetu, dobili su ocene, dobili su diplome”, rekao je on.

On je rekao da su od Vlade tražili da poveća kvalitet obrazovanja povećanjem broja stručnih inspektora.

Prema njegovim rečima, ovi inspektori bi pratili nastavnike na časovima, kako učenici rade i koje nedostatke mogu da primete kod nastavnika, savetovali bi ih kako da te mane prevaziđu.

„Tražili smo da Vlada to ne želi, ne želi da poveća kvalitet, tražili smo da se poveća kadar profesionalnih inspektora, da stručni inspektori predmeta, a i nastavnika idu u učionice da izbliza vide nastavnika, kako on radi i eventualne mane koje vide savetuju ga da te mane prevaziđe. Na ovaj način bi nastavnici Kosova sutra postali bolji nego danas jer bi se otklonile mane za koje misle da su dobre“, rekao je on.

Jašari je rekao da nastavnici vredno rade, ali da nemaju uslove kakve bi trebalo da imaju u 21. veku, prema njegovim rečima, i dalje rade sa bojicama, olovkama i starim knjigama.

„Ima nastavnika na Kosovu koji kažu da se narodu dosadi radom, i većina nas je takva, ali su uslovi u školama veoma loši za 21. vek, olovke i gumice, stare i nove knjige, i ti nastavnici zaista imaju potrebu i žele da profesionalni inspektori idu u učionice kako bi otklonili nedostatke koje imaju i ponavljaju iz dana u dan. Te nedostatke je trebalo ukloniti iz saveta koje su im dali prosvetni stručnjaci, odnosno profesionalni inspektori“, rekao je on.

Jašari je rekao da će zbog lošeg kvaliteta obrazovanja morati da se pozivaju profesori Pedagoškog fakulteta, jer, prema njegovim rečima, odatle potiču nastavnici.

„Nikada pismeni test, jer je to ponižavajuće i degradirajuće i oni koji razmišljaju o testovima treba da bar zovu profesore Univerziteta, odnosno Pedagoškog fakulteta i kritikuju ih ako je obrazovanje slabo onda je proizvodnja u obrazovanju upravo sa fakulteta. obrazovanja. Ovi nastavnici imaju diplome i nije dobro dovoditi u pitanje njihove diplome. Uvek treba da ih pratimo na posao, ne smemo da im dozvolimo da se osećaju prijatno i inspektori će vam reći ovde ste dobri, ovde ste odlični, ovde ste slabi i ovo treba poboljšati“, rekao je EO.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije