Još jedna država u SAD zabranila ručno pravljeno ili odštampano fantomsko oružje

Datum: 03.06.2023


Guverner američke savezne države Kolorado Džared Polis potpisao je zakon kojim se zabranjuje vatreno oružje napravljeno u kućnoj radinosti ili uz pomoć 3D štampača i oružje bez serijskog broja, što je praksa koja je korisnicima ovakvih oružja omogućavala da izbegnu pozadinske provere i sprečavala policiju da otkrije poreklo oružja.

Novi zakon takođe zabranjuje svima, osim licenciranim proizvođačima vatrenog oružja, izradu okvira ili kućišta vatrenog oružja u koje se ugrađuju unutrašnji delovi. Po federalnom zakonu o oružju koji je prošle godine potpisao predsednik SAD Džozef Bajden, proizvođači su već dužni da stave serijske brojeve i na te delove.

Zakon u Koloradu poslednji je u nizu mera kontrole oružja koje je Polis potpisao ove godine.

Kolorado se time pridružio grupi 11 drugih država SAD, među kojima su Kalifornija, Njujork i Nevada, a u kojima je regulisano takozvano „fantomsko oružje“, povezano s masovnim oružanim napadima visokog profila širom SAD.

Po podacima američkih vlasti, upotreba „fantomskog“ vatrenog oružja u zločinima porasla je za 1.000 odsto od 2017.

Naoružanom napadaču u Sakramentu u Kaliforniji, koji je prošle godine u crkvi ubio svoje tri maloletne kćeri, još jednu odraslu osobu i sebe, bilo je zabranjeno da poseduje vatreno oružje, ali je uspeo da nabavi „fantomski“ pištolj.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica