Kancelarija EU u BiH: Kriminalizacija klevete korak nazad za slobodu izražavanja

Datum: 04.03.2023
Podeli Tvituj

Stav Kancelarije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je da bi kriminalizacija klevete predstavljala nazadak u smislu garancija slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava.

Ovo je za agenciju Fena 4. marta izjavio portparol Delegacije Evropske unije (EU) i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Kenig (Koenig).

Komentarišući nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske (RS – jedan od dva bh. entiteta), kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, iz Kancelarije EU u BiH naglašavaju da se kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela smatra zastarjelim pristupom, a dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila značajno dostignuće za BiH.

"Sloboda izražavanja je temeljno pravo. U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, BiH se poziva da poduzme konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara", poručio je Kenig.

Štaviše, podvlači on, kada je Evropska komisija u oktobru 2022. dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, napravljeno je to s očekivanjem da će određene reforme biti provedene bez daljeg odlaganja. Jedna od njih je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

Kako napominju iz Kancelarije EU u BiH, nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za BiH ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika u BiH da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru.

U ovom kontekstu, upozoravaju, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača slobodu izražavanja i slobodu medija.

Vlada RS nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona uvodi nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM (od oko 2.500 evra do 25.000 evra).

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije