Kijev tvrdi da je više od 1.000 ruskih vojnika poginulo za dan u Bahmutu

Datum: 12.03.2023
Podeli Tvituj

Ukrajinska vojska u saopćenju od 12. marta tvrdi da je ruska strana izgubila više od 1.000 vojnika u 24 sata dok se pritisak Moskve na istočni grad Bahmut nastavio.

Kijev je saopćio da je odlučan braniti Bahmut kako bi pomogao u pripremi ukrajinske protuofenzive.

Borba za Bahmut, u regiji Donjecka, je jedna od najtrajnijih bitaka u ruskoj invaziji na Ukrajinu koja traje godinu, unatoč upitnoj strateškoj - za razliku od simboličke - vrijednosti u očima mnogih zapadnih vojnih promatrača.

Ukrajinski Glavni štab rekao je u redovitom brifingu 12. marta da su se ruski napadi nastavili u gradu Bahmutu.

Također su navedene neprijateljske ofenzive posebno u Limanu, Avdiivki, Marinki i Šahtarsku.

Glavni štab tvrdi da su Rusi izgubili 1.090 vojnika i osam tenkova u posljednja 24 sata.

RFE/RL ne može potvrditi konkretan razvoj događaja na bojištu.

Ali izvješće britanske obavještajne službe i drugi zapadni analitičari sugeriraju da je ruska strana pretrpjela ogromne gubitke dok radi na okruživanju i zauzimanju Bahmuta.

Jevgenij Prigožin, čije su Wagnerove plaćeničke trupe aktivne u Bahmutu, objavio je video sebe 12. marta u ratnoj opremi oko kilometar od zgrade gradske uprave Bahmuta u uništenom centru grada s prijeratnom populacijom od oko 70.000.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, Oleksandr Sirskij, rekao je da je tvrdoglava obrana Bahmuta pomogla njegovim snagama da se pripreme za nadolazeću protuofenzivu.

"Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu frontu na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja", rekao je Siriskij, citirala je novinska agencija AFP 12. ožujka.

"Potrebno je kupiti vrijeme za stvaranje rezervi i pokretanje protuofenzive koja nije daleko", dodao je.

Ukrajinska vojska je 12. marta upozorila da je vjerojatnost raketnih napada diljem zemlje i dalje "visoka".

Rečeno je da su dvije osobe poginule, a još tri ozlijeđene kada su ruske snage granatirale civilni cilj u Hersonu.

Dan ranije, šef administracije jugoistočnog Hersona, Oleksandr Prokudin, rekao je da su tri osobe poginule u ruskom bombardiranju 11. marta.

Herson je administrativni glavni grad jedne od četiri ukrajinske regije - uz Donjeck, Lugansk i Zaporižje gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana - za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdio da ih je anektirao u oktobru.

Rusija je nasilno okupirala i anektirala Krim 2014. u potezu koji je velikom većinom odbijen u više glasovanja UN-a, a ne kontrolira nijednu od četiri druge ukrajinske regije.

Mediazona, neovisna medijska, objavila je 12. marta da je 1.638 ruskih regularnih vojnika i plaćenika Wagnera poginulo u posljednje dvije sedmice borbi u Ukrajini, prema njihovim izračunima, opisujući to jedno od najsmrtonosnijih razdoblja za Putinove snage.

Obje strane u sukobu klasificiraju svoje brojke o gubicima kao tajne.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije