Kina zabranila uvoz plodova mora iz Japana zbog Fukušime, Tokio: Potpuno neprihvatljivo

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

Japan je poručio Svetskoj trgovinskoj organizaciji (SZO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima "potpuno neprihvatljiva", saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao protiv argument kineskom obaveštenju Svetskoj trgovinskoj organizaciji od 31. avgusta o merama obustave japanskog uvoza morskih proizvoda koje su počele prošlog meseca, Japan je rekao da će objasniti svoje stavove relevantnim odborima SZO-a i pozvao Kinu da odmah povuče tu akciju.

Neki japanski zvaničnici nagovestili su mogućnost podnošenja pritužbe SZO-u zbog kineske zabrane uvoza plodova mora, za koju je američki ambasador u Japanu prošle nedelje rekao da je nešto što će Sjedinjene Države podržati.

U odvojenom saopštenju u ponedeljak, japansko Ministarstvo spoljnih poslova kazalo je da je Japan takođe zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza u vezi sa Fukušimom prema uslovima trgovinskog sporazuma Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

„Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što je pre moguće i ponovno ispitati svoje mere u skladu sa svojim obavezama prema Sporazumu RCEP“, rečeno je.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije