Kineski predsjednik 'od 20. do 22. marta u posjeti Rusiji'

Datum: 17.03.2023
Podeli Tvituj

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u posjeti Rusiji od 20. do 22. marta nakon što ga je pozvao ruski kolega Vladimir Putin, saopćio je u petak Kremlj.

Posjeta dolazi u trenutku kada Kina nudi posredovanje za mir u Ukrajini, što je pokušaj koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom s obzirom na diplomatsku podršku Pekinga Rusiji.

"Tokom razgovora razgovarat će se o aktuelnim pitanjima daljnjeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške suradnje između Rusije i Kine", izvijestio je Kremlj.

"Bit će potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata", dodaje se u saopćenju.

Kina i Rusija sklopile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022., kada je Putin bio u posjeti Pekingu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, sedmicama prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Dvije strane su od tada nastavile potvrđivati snagu svojih veza.

Trgovina između dviju zemalja skočila je od invazije, a Kina je najveći ruski kupac nafte, ključni izvor prihoda za Moskvu.

U poruci objavljenoj na Twitteru u petak, glasnogovornica ministarstva Hua Chunying rekla je da će to biti putovanje "za prijateljstvo i mir".

"Na temeljima bez udruživanja, sukoba i ciljanja bilo koje treće strane, Kina i Rusija promiču veću demokraciju u međunarodnim odnosima", rekla je.

Dodala je da će Kina zastupati "objektivan i pošten stav" o ratu u Ukrajini i "igrati konstruktivnu ulogu u promicanju pregovora za mir".

Na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem iznosi svoj stav o ukrajinskom sukobu, prikazujući se kao neutralna strana, i poziva Rusiju i Ukrajinu na pregovore.

Međutim, tvrdnja Pekinga o neutralnosti dovedena je u pitanje od strane Sjedinjenih Država i drugih ukrajinskih saveznika, a nedavne optužbe zapadnih zemalja da Kina razmatra naoružavanje Rusije, Peking je odbacio kao "lažne informacije".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u februaru rekao da se želi sastati sa Xi Jinpingom kako bi razgovarali o prijedlogu Pekinga.

"Stvarno želim vjerovati da Kina Rusiji neće isporučivati oružje", rekao je.

Američki mediji izvijestili su u petak da će Xi virtualno razgovarati s Zelenskim nakon posjete Rusiji, ali to tek treba biti potvrđeno.

Kina se do sada opirala ukrajinskom lobiranju za sastanak Xija i Zelenskog, iako je Peking u petak potvrdio da će kineski čelnik sljedeće sedmice posjetiti Moskvu.

Xi Jinping je 10. marta dobio jednoglasnu podršku gotovo 3.000 članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa, te osigurao treći petogodišnji predsjednički mandat.

Time je postao najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga. Jedini je kineski čelnik koji je izabran po treći put na mjesto šefa države.

Godine 2018. ukinuo je ograničenja predsjedničkih mandata.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije