Koja država je zabranila ulaz automobilima sa ruskim registarskim tablicama

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Automobilima sa ruskim tablicama više nije dozvoljeno da prelaze granicu Letonije. Ako osoba odbije da se pridržava uputstava carinskih organa, uključujući povratak u Rusiju ili Belorusiju, može se doneti odluka o oduzimanju automobila, saopštilo je odeljenje Državne poreske službe Letonije.

Kako je prenela ruska služba BBC, zabrana je stupila na snagu u utorak, 12. septembra. Sa teritorije Letonije i dalje je moguće otići automobilima sa ruskim tablicama, ako se koriste kao lični prevoz.

Zabrana ulaska se neće odnositi na vozila namenjena diplomatsko-konzularnim predstavništvima Evropske unije i država članica, uključujući delegacije, ambasade i predstavništva.

Prethodno je Litvanija stavila zabranu automobilima sa ruskim registarskim tablicama. Estonski ministar spoljnih poslova Margus Čana rekao je da će zemlje EU koje se graniče sa Rusijom ove nedelje razgovarati o tome kako da sprovedu rezoluciju o zabrani uvoza automobila sa ruskim registarskim tablicama. Prema njegovim rečima, Estonija namerava da ispoštuje uputstva EU.

Finska još ne planira da ide u tom pravcu.

„Automobili sa ruskim tablicama i dalje mogu da uđu u Finsku. Ako bude doneta drugačija odluka, objavićemo je na vreme“, rekla je Pia Sarivar, šef odeljenja za sankcije finskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evropska komisija je 8. septembra objavila pojašnjenja o uvozu iz Rusije. Prema dokumentu, zabranjen je uvoz putničkih automobila i ličnih stvari u EU. Kasnije je Evropska komisija saopštila da je ova lista savetodavne prirode i da će zemlje EU morati samostalno da odluče da li će uvesti zabrane ili ne.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije