Kosovo traži pomoć zemalja u regionu oko istrage napada u Banjskoj

Datum: 16.11.2023
Podeli Tvituj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je primilo podnesak od kosovskih institucija oko istrage porekla oružja zaplenjenog u Banjskoj, prenosi RSE.

U ovom mestu na severu Kosova je naoružana grupa 24. septembra napala policiju i ubila narednika Afrima Bunjakua, prenosi RSE. Potom su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

U međuvremenu je policija Kosova zaplenila veliku količinu naoružanja, te ustvrdila da je ono proizvedeno u fabrikama u Srbiji, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa navodi da „preliminarne dostupne informacije ukazuju da se ne radi o oružju zaostalom iz rata u BiH.

„Do sada dostupni podaci ukazuju da je verovatno reč o oružju novijeg datuma proizvodnje, koje nije bh. porekla, ali će se putem instituta međunarodne saradnje, sprovesti potrebne aktivnosti kako bi se sa sigurnošću utvrdili svi detalji“, stoji, pored ostalog, u odgovoru.

Specijalno tužilaštvo Kosova je za RSE potvrdilo da su zatražili saradnju nekoliko zemalja u regionu oko istrage napada u Banjskoj.

Vlada Kosova je optužila Srbiju da stoji iza ovog napada, što je zvanični Beograd negirao.

Milan Radoićić, bivši potpredsednik Srpske liste – najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda – preuzeo je odgovornost za napad u Banjskoj uz tvrdnje da o svojim planovima nikoga nije obaveštavao.

Srbija vodi odvojenu istragu oko napada u Banjskoj. Više javno tužilaštvo u Beogradu je oktobra saopštilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na severoistoku BiH.

Međutim, Tužilaštvo BiH je početkom novembra za RSE navelo da nije pokrenuta istraga povodom ovih tvrdnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„U Tužilaštvu BiH nismo dobili nikakav izveštaj policijskih agencija o eventualno počinjenom kaznenom delu i počiniteljima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o sprovođenju istrage“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije