Kovačevski: 80 odsto građana Severne Makedonije je za EU

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je 80 odsto građana njegove zemlje za Evropsku uniju (EU). On je to rekao na svečanoj akademiji povodom državnog praznika 8. septembra – Dana nezavisnosti, koja je održana u Filharmoniji Severne Makedonije.

Prema rečima Kovačevskog, pre 32 godine, 1991. godine, većinskim opredeljenjem od preko 95 odsto građana „ostvaren je amanet za sopstvenu, nezavisnu makedonsku državu“.

„32 godine kasnije, pred nama je glas građana, u većinskom opredeljenju od 80 odsto, za život u Evropi, u EU, ali u rodnoj Republici Severnoj Makedoniji“, istakao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je rekao da sadašnje generacije imaju obavezu da se „odazovu pozivu današnjeg 8. septembra, koji zahteva da nastave vekovima staru ideju progresa i napretka“, odnosno da zemlju integriše u EU.

„Ako ne napravimo iskorak u evrointegracijama zajedno sa susedima sa Zapadnog Balkana našoj državi ponovo preti izolacija. Ponovno čekanje i ponovne blokade. A to znači i propuštena šansa za napredak i obrnuto, nazad i novi mrak, u kome će se još dugo lutati kao što se lutalo 11 godina“, rekao je Kovačevski, aludirajući na vreme vladavine Nikole Gruevskog (VMRO DPMNE).

Premijer Severne Makdonije je istakao da činjenice govore da 80 odsto makedonskog izvoza ide u zemlje koje su članice EU, kao i da ;50 odsto uvoza u zemlju dolazi iz zemalja članica EU.

„I da je EU, u ovoj 32-godišnjoj nezavisnosti, postala neodvojivi deo našeg razvoja i uložila je u našu zemlju ogromne 3,3 milijarde evra. Zato što veruju u naše iskreno opredeljenje za evropske integracije, kao naš strateški cilj, ali i njihov strateški cilj“, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije