Krasnići: Peticija jedini način da se održe novi izbori na severu

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Eljbert Krasnići rekao je da je Administrativno uputstvo, kojim se reguliše građanska inicijativa za smenu gradonačelnika opština na severu, jedini način da se održe novi izbori.

On je tako reagovao na izjavu američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara koji je za Glas Amerike istakao da "ukoliko Kosovo želi da održi nove izbore na kojima bi učestvovali Srbi, ostavke su brži i bolji način. Rešenje koje obuhvata peticiju nikada do sada nije bilo primenjeno".

Krasnići je, na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, rekao da će smena predsednika opština biti obavljena demokratski, putem peticijom koju će, kako očekuje, potpisati 20.000 građana.

“Nakon prikupljanja 20.000 potpisa građana, peticija se prosleđuje Skupštini opštine. Ovo Uputstvo nije samo za četiri opštine na severu, već generalno za sve opštine u Republici Kosovo. Opstrukciju građana da učestvuju na ovim izborima izvršio je Beograd i tu su sada predsednici opština. Njihova smena može se izvršiti na demokratski način kroz zahtev građana prikupljanjem 20.000 potpisa. Administrativno uputstvo je demokratski zahtev i volja građana".

Krasnići nije želeo da komentariše navode da postoji rizik da ovo Administrativno uputstvo bude proglašeno neustavnim.

"Ne mogu da govorim o rizicima. Mi smo ispunili zadatak da se izradi Administrativno uputstvo kojim se obrađuje zahtev građana, jer je pravo građana da pokrenu peticiju za smenu gradonačelnika”, rekao je Krasnići

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije