Krasnići: Uslovljavanje članstva u SE je loš signal za zajednice

Datum: 14.05.2024
Podeli Tvituj

Ministar Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Eljbert Krasnići izjavio je da članstvo Kosova u Savetu Evrope posebno koristi nevećinskim zajednicama.

Takođe je naglasio da je uslovljavanje članstva Kosova u ovoj organizaciji od strane trenutnog rukovodstva EU Zajednicom opština sa srpskom većinom veoma loš signal za nevećinske zajednice na Kosovu.

„Prvo, Udruženje nije zahtev kosovskih Srba. Prema Ustavu, kosovski Srbi imaju pravo i slobodu udruživanja kao i svaka druga zajednica. Drugo, ovakvo uslovljavanje pokazuje da šefovi nekih evropskih država nisu toliko zainteresovani za jačanje drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, kao što su Romi, Aškalije, Egipćani, Turci, Goranci i drugi, koji takođe žele da imaju koristi od mehanizama Saveta Evrope. Treće, davanje prioriteta i insistiranje na mehanizmima i entitetima jedne etničke grupe rizikuje stvaranje nevećinske superzajednice na Kosovu, narušavajući ustavni sklad između nevećinskih zajednica“, napisao je ministar Krasnići na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

On je istakao da ga kao građanina ove republike i Egipćanina na Kosovu to posebno zabrinjava.

https://www.facebook.com/elbertkrasniqimapl/posts/976045517862010?ref=embed_post

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije