Kuda ide najviše omladina sa Kosova?

Datum: 30.03.2023
Podeli Tvituj

Najnovije istraživanje dua.com pokazuje da je Švajcarska najpoželjnija zemlja Kosovara:

Švajcarska se pojavljuje kao najposećenija zemlja (28,75%), a slede Nemačka (21,5%) i Švedska (4,82%).

Veliki deo korisnika (54,77%) pokazao je sklonost ka nemačkom govornom području.

Iznenađujuće, Austrija zauzima 4. mesto na listi odmah iza Švedske, sa sličnim procentom kao i Francuska na 5. mestu.

Istraživanje je analiziralo podatke više od 160.000 korisnika sa Kosova u okviru aplikacije – u kojoj je generisano preko stotine hiljada letova – da bi se odredile najpopularnije destinacije za Kosovare.

Korisnici aplikacije imaju mogućnost da koriste opciju letenja za promenu lokacije sa Kosova u drugu državu, uz mogućnost upoznavanja drugih Albanaca.

Istraživanje je takođe otkrilo da je starosna grupa koja najčešće putuje od 25 do 34 godine, što je rezultat koji je osvetlio sklonosti kosovske omladine.

Pitanje viza je bila jedna od tema o kojima se najviše govori tokom godina, a sprovedeno istraživanje je otkrilo neke zanimljive podatke o najpopularnijim mestima za posetu Kosovarima – u vreme kada vizna liberalizacija još uvek nije stupila na snagu. 

Na ovaj način, istraživanje je analiziralo podatke više od 160.000 korisnika sa Kosova u okviru aplikacije – ovo istraživanje koje je generisalo više stotina hiljada letova – da bi se odredila najpopularnija mesta za Kosovare.

Ne samo da rezultati ovog istraživanja dolaze u pravo vreme – sa pregovorima o ukidanju viza 1. januara 2024. – već takođe pružaju uvid u interesovanje Kosovara za zemlje koje žele da posete širom sveta.

Iznenađujući procenat – od oko 54,77% kosovskih korisnika – preferira region nemačkog govornog područja, što ga čini veoma popularnim.

Izabel More – predsednica Nacionalnog saveta Švajcarske – je u saopštenju za javnost navela da: „Švajcarska ima dijasporu od 180 do 250 hiljada Kosovara“.

To se odrazilo i na rezultate, koji su zemlju Švajcarsku svrstali na prvo mesto, pokazujući blisku povezanost Kosovara sa Švajcarskom.

Pored toga, na listi nisu izostale zemlje kao što su: Nemačka, Švedska, Austrija, Velika Britanija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Italija, Norveška i Belgija.

„Ovo istraživanje pruža dragoceno znanje o preferencijama Kosovara za njihova omiljena mesta za posetu nakon liberalizacije viznog režima. Osim toga, prikupljeni i analizirani podaci biće korisni i ljudima koji još nisu odlučili koje zemlje žele da posete od 2024. godine.''

Podsećamo, Evropska skupština će 18. aprila glasati o liberalizaciji viza i građani Kosova će od 1. januara 2024. godine moći da putuju u 26 zemalja šengenskog prostora. Prema ovim podacima može se predvideti kuda će većina mladih sa Kosova otputovati nakon vizne liberalizacije, što može izazvati još jedan talas migracija u srednjeevropske zemlje, jer afinitet dolazi i od rodbine koju imaju.

Detalji podataka: Metodologija istraživanja

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 163.629 kosovskih korisnika u aplikaciji dua.com, analizirajući na taj način njihovo korišćenje opcije letenja.

U ovom istraživanju analizirane su 183 zemlje, koje obuhvataju 3.141 grad koji je posećen van Kosova.

Iz ovoga je identifikovano 20 najpoželjnijih zemalja Kosovara.

Važno je napomenuti da Albanija i Severna Makedonija namerno nisu uvrštene u ocenu prvih 20 – iz razloga što Kosovari mogu da posećuju ove zemlje bez vize.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije