Kurti: Glavna preokupacija su poplave

Datum: 25.01.2023
Podeli Tvituj

Kosovski premijer Aljibin Kurti rekao je na početku sednice Vlade da je pred ministrima važan Nacrt zakona o verskim slobodama koji će predloženim izmenama dobiti pravni status.

Kosovski premijer je rekao da je poslednjih dana glavna preokupacija Vlade poplave koje su pogodile pojedine delove Kosova.

“Posetama na terenu videli smo izbliza štetu razarajućih razmera. Opasnost nije još uvek prošla, solidarnost je bila velika a na sreću posledice su samo materijalne”, kazao je on.

Dodao je da je bilo štete na putevima, a da je evakuisanim građanima iz poplavljenih podrčja obezbeđena hrana i odeća.

“Sa Nacionalnom gardom radimo na sanaciji štete. Trebalo bi da se bavimo i uzrocima poplava, ilegalna seča šuma, nedostatak pošumljavanja, neadekvatni sistemi kanalizacije, neadekvatno planiranje i globalne klimatske promene uticale su na poplave. Osim procene štete treba da pobošaljmo i životnu sredinu za sprečavanje istih. Potrebna je i istraga protivzakonitih radnji, oporavak nije dovoljan ako se situacija ponavlja, već treba da poginemo svest kao društvo. Bićemo uz građane i pomoć Vlade neće nedostajati nijednog trenutka”, rekao je Kurti.

Na početku sednice Kurti je kazao da je pred ministrima važan Zakon o verskim slobodama, te da kosovska Vlada ima za cilj da ostvari standard o zaštiti verskih sloboda.

“Verske slobode zauzimaju značajno mesto, različita mišljenja i sloboda kretanja su stalna činjenica demokratskog društva. Naša Vlada preuzima obavezu da poštuje sve građane bez razlike”.

Sednici prisustvuje i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, koji je bio uzdržan tokom
glasanja o usvajanju ovog Nacrta.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije