Kurti o ZSO: Prvo de fakto priznanje, ne može kafa bez šolje

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ponovio na konferenciji za medije u Prištini da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ne može da bude preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma jer se ne nalazi u njegovoj preambuli ili članu 1 ili 2. On smatra da je de fakto priznanje Kosova od strane Srbije legalni preduslov za njeno formiranje, budući da bi se ZSO zasnivala na Ustavu Kosova.

Kurti je rekao da član 10 Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije predviđa normalizaciju odnosa putem de fakto međusobnog priznavanja, ali i podrazumeva da svi sporazumi iz prošlosti moraju da se implementiraju.

„Imamo ukupno 39 sporazuma, dva se odnose na Zajednicu opština, to je član 10. Ja ne mogu da negiram da su moji prethodnici napravili takve sporazume, ali istovremeno, ne mogu da dozvolim da kreiranje takve Zajednice bude preduslov za implemetaciju Osnovnog sporazuma. To nije u preamubili, niti u članu 1 ili 2, već član 10. Pre toga imamo veoma važan član 7 koji se odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu“, rekao je on.

„Poštovati tri stuba“

Kurti je podsetio da je 18. marta na sastanku u Orhidu ponudio da „napiše nacrt statuta“ za srpsku zajednicu, povezujući ga sa članom 10.

„Svi mi treba da poštujemo tri stuba. Prvi je Ustav i ustavnost Republike Kosova i odluka Ustavnog suda od decembra 2015. godine, drugi je pismo Federike Mogerini poslato mom prethodniku Isi Mustafi da Zajednica opština neće imati izvršne vlasti, niti će predstavljati treći sloj vlasti na Kosovu i naredni stub je stav vlade SAD i Stejt Departmenta putem pisma Dereka Šolea i Gabijela Eskobara koji govore o koordinaciji opština sa srpskom većinom“, rekao je kosovski premijer.

On je istakao da će, ukoliko se predsednik Srbije slaže sa tri stuba koja je izneo, „napisati nacrt satuta“.

„Mi ne možemo da pišemo tekst i složimo se, ukoliko najpre nemamo dogovor o principima. Najpre je potreban duh teksta, a potom slovo. Pristup gde mi treba da pišemo razne nacrte, pa da vidimo šta će biti na kraju, neće biti uspešan. Prvo moramo da se dogovoramo o principima, a zatim o sadržaju. Moja ponuda nije prihvaćena, predsednik Vučić je rekao sa Kurtijevim principima od 22 kompetencije koje on zamišlja da ima ZSO, ostaje samo jedna. Ja sam glasno i jasno rekao, ne mogu da vam dam kafu bez šolje, de fakto priznanje prvo. Jer, koji je legalni pravi izvor te ZSO, da li je Ustav Kosova ili Ustav Koštunice? Ja sam tu kao premijer Republike Kosova, ako je Ustav Koštunice, zašto ne kreiraš sam, šta ću ti ja?“, upitao je Kurti.

Ukoliko, kako je naveo, Vučić hoće da ZSO ima kao izvor Ustav Srbije, onda, tvrdi, nije ni morao da dolazi u Brisel kako bi s njim pregovarao.

„Pregovori sa mnom imaju smisao jer je legalni izvor te Zajednice Ustav Kosova, ali to nije bilo prihvaćeno. Mi smo diskutovali o Zajednici, nismo pregovarali o nacrtu statuta jer oni (srpska strana, ne samo predsednik) ne žele da razgovaraju o duhu i karakteru. S druge strane, ako žele izvršnu vlast za tu Zajednicu opština, kome bi trebalo da ih ona oduzme, od moje vlade? Ja nisam lak čovek da mi uzimaju komeptencije. Od Ahtisarijevih opština? To odmah ide nasuprot Ustavu Kosova, nema vakuuma u Republici. Ako hoćeš izvršnu vlast, moraš negde da je uzmeš, nju na Kosovu ima moja Vlada, opštine (one sa srpskom većinom su privilegovane) i KFOR“, naveo je Kurti i dodao da je to glavni problem što se tiče Zajednice (srpskih) opština

„Srpska lista zastupa svoje, a ne interese Srba“

Kako je kazao, „najdraži sporazum Srbije“ (Briselski iz 2013.) Vučić je prekršio 10. decembra prošle godine kada je poslao pisma državama članicama EU koje nisu priznale Kosovo i tražio od njih da ne prihvataju aplikaciju Kosova za članstvo u Evrospkoj zajednici.

„To je član 14 sporazuma iz 2013. godine koji nije samo o Zajednici (srpskih) opština, nego i integraciji Srba na Kosovu. Ali, ta integracija u našem sistemu više nije prisutna na severu, budući da su 5. novembra dobili naredbu iz Beograda da daju kolektivne ostavke i potom da bojkotuju izbore. Za tu političku grešku i zlonamernost Srpske liste i zvaničnog Beograda ne može da pati Republika Kosovo“, kazao je Aljbin Kurti.

On je dodao da nikada ne poistovećuje narod sa državom, niti stanovništvo sa političkom strankom.

„Narod Kosova nije isto što i država. Takođe, nije isto što i stranka Samoopredeljenje, najveća na Kosovu. Srpsko stanovništvo u severnom delu Kosova nije isto što i Srpska lista. Kada kažem nešto o Srpskoj listi kao ogranku Srpske napredne stranke (SNS) na Kosovu, oni ne bi trebali da se sakriju iz srpskog naroda i kažu: ’Kurti je rekao ovo o Srbima’. Ne, rekao sam o Srpskoj listi. Njeni predstavnici su, sada već istorijski gledano, predstavljali svoje interese, a ne volju srpskih građana“, zaključio je kosovski premijer.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije