Član Predsedništva BiH nazvao ambasadora Rusije „prljavim propagandistom“

Datum: 25.02.2023
Podeli Tvituj

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović oštro se verbalno sukobio sa ruskim ambasadorom u toj zemllji Igorom Kalabuhovim zbog odnosa prema ratu u Ukrajini, pri čemu je Bećirović Kalabuhova opisao kao "prljavog propagandistu".

Bećirović je najviši zvaničnik BiH, koji je u posebnoj izjavi povodom prve godišnjice rata u Ukrajini jasno osudio Rusiju, istakavši da je to država-agresor i da BiH snažno podržava i saoseća sa Ukrajinom i njenim narodom u borbi za slobodu.

„Osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo što donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim da pružim otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju“, navodi Bećirović u pisanoj izjavi.

Na to je odmah reagovao ruski ambasador Kalabuhov, u neuobičajenom maniru za komunikaciju jednog diplomate sa šefom države u kojoj je gost.

Ovog puta je objavio pisanu izjavu, u kojoj je članu Predsedništva BiH osporio pravo da govori u ime države.

„Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi da se očekuje dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije“, napisao je Kalabuhov, ponavljajući zatim uobičajene teze Moskve u pokušaju opravdavanja agresije na Ukrajinu.

Kalabuhov je napisao i da je uveren da veliki broj Bošnjaka zapravo podržava Rusiju i njen obračun s „neonacističkim režimom“, kako je označio današnju Ukrajinu, a Bećiroviću je poručio da je „mlad političar“, koji će se kada bude zreliji jednog dana stideti onoga što danas govori.

Bećirović mu je odgovorio u subotu porukom da bi se jako zabrinuo kada bi ga ruski ambasador hvalio ili izostavio sa spiska onih koje zbog odnosa prema Ukrajini treba ocrniti.

„Sledbenici Putinovog režima pomoću prljave propagande neprekidno pokušavaju da diskredituju lidere Ukrajine, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i sve druge lidere demokratskih zemalja sveta. S ponosom ističem da sam uz sve one koji osuđuju rusku agresiju i da nisam u maloj grupi diktatora i autokrata koji podržavaju i odlikuju Putinov režim“, napisao je Bećirović.

Time je očigledno aludirao na Milorada Dodika, koji je u januaru odlikovao Putina.

„Nakon najnovijeg napada ruskog ambasadora, još je jasnije da smo dva različita sveta. Stavovi ogromne većine stanovnika Bosne i Hercegovine i moji stavovi su kristalno jasni – mi smo na strani slobodnog i nepokorenog naroda Ukrajine i hrabrog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta je agresija na nezavisnu i suverenu zemlju i zato principijelno podržavamo sve one koji se bore za slobodu i mir“, napisao je Bećirović.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije