Članovi Predsjedništva BiH sastali se u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta

Datum: 15.02.2023
Podeli Tvituj

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom (Charles Michel).

Radi se o nastavku razgovora nakon dogovora koji su predstavnici BiH postigli 12. juna uz posredstvo Michela u Briselu.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, je nakon sastanka izjavila da su se sa predsednikom Evropskog saveta dogovorili da imaju "periodične sastanke".

"Vladala je pozitivna atmosfera. Svi razumeju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja sa njegove strane, da svi razumemo kao trebamo biti deo evropske porodice", izjavila je Cvijanović.

Istakavši kako među članovima Predjsedništva Bosne i Hercegovine postoje neslaganja, Željka Cvijanović je ocijenila da se to ne treba prikazati u evropskoj prestonici već da je cilj ovakvih susreta da se vidi šta se može uraditi zajedno.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić je na kraju sastanka ocijenio da je "krajnje vrijeme da BiH spomenute stavke skine sa čuvene liste od 14 prioriteta", kako bi se potom prešlo na ono što je on nazvao "težim stvarima", a što će podrazumevati usklađivanje ustavnog i političkog sistema sa sistemom EU.

"Činjenica je da moramo uraditi nešto radi sebe. Postoji dovoljan politički kapacitet za to", izjavio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović rekao da je ohrabren razgovorima sa predsjednikom Evropskog Vijeća.

"Moramo u BiH odlučiti da li smo samo deklarativno za Evropsku uniju ili da pređemo u radnu fazu, a to podrazumeva da donosimo konkretne zakone i ispunjavamo konkretne obaveze kako bi se uskladili sa evropskim zakonima i stečevinama", izjavio je Bećirović.

Tročlano predsjedništvo se sastaje i sa visokim predstavnikom Evropske unije a zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell).

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije