Ministarstvo prosvete za udžbenike: Obrađene uplate za 130.000 prijavljenih

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Ministarstvo prosvete saopštilo je u subotu da su izvršene uplate za 130.000 podnosilaca zahteva za subvencije za kupovinu školskih udžbenika.

Kako se navodi u saopštenju MASHTI-ja, do sada je na platformi „eKosova“ stiglo 178 hiljada prijava, od čega oko 105 hiljada za I-V razred za udžbenike i školski materijal (od 80 evra) i 73 hiljade prijava roditelja VI-IKS razreda, koji su se prijavili za podršku za školski materijal (od 30 evra). Prema računici, ako se sredstva podele za ovih 178 hiljada prijava, ukupna cifra prelazi 10 miliona evra. Vlada je za ovaj proces izdvojila oko 13 miliona evra.

Platforma će biti otvorena za prijave do kraja septembra, ponovilo je Ministarstvo.

MASHTI je naveo da nije dobio izveštaj od opštinskih direkcija ili inspektorata o bilo kojoj školi koja ne održava nastavu zbog nedostatka udžbenika.

„Iz MAŠTI-ja je 130.000 aplikanata obrađeno za isplatu nakon verifikacije, a ostali će biti obrađeni početkom sledeće nedelje. Ova procedura je u toku i svim podnosiocima zahteva biće prebačena sredstva. Takođe smo u koordinaciji sa nadležnim institucijama kako bi se transfer odvijao u najbržim vremenskim intervalima“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo i da je „proces snabdevanja udžbenicima ovom praksom mnogo brži u odnosu na praksu koja je primenjivana prethodnih godina”.
Ove godine, MESTI je odlučio da roditeljima izdvoji sredstva kako bi mogli da kupe knjige, po cenama koje je Ministarstvo dogovorilo sa izdavačkim kućama. Obrazloženje je bilo da su se na tenderima za nabavku školskih udžbenika izdavačke kuće nadmetale sa višim cenama od onih koje se prodaju u knjižarama. Odluka je izazvala debatu u zemlji. Opozicija je to čak nazvala neuspehom menadžmenta i zahtevala smenu ministra Arberija Nagavcija.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije