Multietnička poslanička grupa će glasati za zakone u Skupštini Kosova

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su ponovile da neće glasati ni za jedan zakon čije će usvajanje biti na dnevnom redu Skupštine Kosova. Međutim, poslanici multietničke parlamentarne grupe će glasati, pa neće biti ugroženo usvajanje zakona za koje je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Poslanica Duda Balje je za Ekonomiju onlajn rekla da odluku Demokratske partija Kosova i Alijanse za budućnost Kosova vidi kao znak revolta protiv Vlade Kosova.

„Oni ovo rade kao revolt. To je pravo opozicije, oni imaju pravo na to“, kazala je ona.

Balje je otkrila i poziciju multietničke poslaničke grupe čiji je član.

„Sada sve zavisi od glasova koje sada imamo kao vladina koalicija. Znači, Samoopredeljenje zajedno sa multietničkom grupom. Ako smo svi zajedno, usvojiće se zakoni za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova. Ne i međunarodni ugovori, jer je za međunarodne ugovore potrebno mnogo više glasova i bez opozicije ne možemo da glasamo. Ali, glasovi koji su nam potrebni (za zakone) su tu i ako smo svi za - svaki zakon će proći“, rekla je ova poslanica.

Podsetimo, multietnička parlamentarna grupa u Skupštini Kosova je u martu 2021. godine sastavljena od 8 poslanika iz nevećinskih zajednica i čine je tri poslanika iz bošnjačke zajednice, dva iz RAE zajednice, te po jedan Egipćanin, Rom i Aškalija.

U ovoj grupi su: Fidan Jilta, Enis Kervan, Samra Iljazi, Fridon Lala, Bekim Arifi, Erdžan Galuši, Bahrim Šabani i Duda Balje.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije