Najčešće greške koje pravimo nakon jela – loše utiču na creva

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Uobičajene navike posle obroka mogu negativno da utiču na naše varenje, kao i na opšte zdravlje.

Svi mi pravimo ove uobičajene greške nakon jela, ali  što pre postanemo svesni toga, bliži smo stvaranju zdravijih navika, objašnjavaju dijetetičari.

Oni dodaju da izbegavanjem ovih zamki možemo podržati bolje varenje i opšte zdravlje i na kraju možemo doći do toga da izgubimo kilograme.

Jedna od najčešćih grešaka većine ljudi je vežbanje odmah nakon jela, za koje stručnjaci kažu da može poremetiti proces varenja, piše „Times of India“.

To je zato što naše telo usmerava protok krvi u mišiće koje koristimo tokom ovih fizičkih aktivnosti, oduzimajući je od organa za varenje. Ovo skretanje protoka krvi može potencijalno dovesti do nelagodnosti u stomaku, grčeva i usporenog varenja.

Takođe je velika greška piti puno vode tokom ili odmah nakon jela. Adekvatna hidratacija je nesumnjivo ključna za opšte zdravlje, ali je još važnije uspostaviti ravnotežu kada je u pitanju potrošnja vode tokom ili odmah nakon obroka.

Dijetetičari upozoravaju da ispijanje prevelikih količina vode odmah nakon jela može potencijalno imati negativne efekte na probavni proces razblažujući želudačnu kiselinu, koja ima ključnu ulogu u razgradnji hrane, prenosi Index.hr.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije