Napeti odnosi Indije i Kine u Himalajima

Datum: 18.03.2023
Podeli Tvituj

Situacija u zapadnom himalajskom regionu Ladak je krhka i opasna, sa vojnim snagama Indije i Kine koje su u nekim delovima raspoređene veoma blizu jedni drugima, rekao je u subotu, 18. marta, indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar.

Najmanje 24 vojnika su poginula kada su se dve strane sukobile u regionu sredinom 2020. godine, ali je situacija smirivana tokom više rundi diplomatskih i vojnih pregovora.

Nasilje je izbilo u istočnom sektoru neobeležene granice između azijskih giganata sa nuklearnim oružjem u decembru, ali nije rezultiralo smrtnim slučajevima.

"Situacija po mom mišljenju i dalje ostaje veoma krhka jer postoje mesta gde su raspoređene trupe veoma blizu i prema vojnoj proceni prilično opasna“, rekao je Džajšankar.

Odnosi Indije i Kine ne mogu da se vrate u normalu, rekao je on, dok se granični spor ne reši u skladu sa načelnim sporazumom iz septembra 2020. koji je postigao sa svojim kineskim kolegom.

"Kinezi moraju da ispune ono što je dogovoreno, ali oni to ne čine", kazao je šef indijske diplomatije.

Iako su se snage sa obe strane povukle iz mnogih oblasti, razgovori se nastavljaju oko nerešenih tačaka, dodao je.

"Jasno smo stavili do znanja Kini da ne može narušavati mir, ne možete da kršite sporazum i da želite da se odnosi o ostalim pitanjima nastave kao da se ništa nije dogodilo. To jednostavno nije održivo," ukazao je Džajšankar.

On je istakao da je razgovarao o situaciji sa novim kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom na marginama sastanka ministara inostranih poslova zemalja G20 čiji je domaćin ovog meseca bila Indija.

Što se tiče indijskog predsedavanja G20 ove godine, Džajšankar je izrazio nadu da Nju Delhi može učiniti forum "posvećenijim svom globalnom mandatu".

"G20 ne bi trebalo da bude debatni klub ili arena samo na globalnom severu. Treba obratiti pažnju na probleme na celoj planeti. Mi smo to veoma jasno predočili," istakao je indijski premijer.

U fokusu dva ministarska sastanka G20 u Indiji u poslednje tri nedelje bila je 13-mesečne invazija Rusije na Ukrajinu.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije