Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Datum: 10.03.2023
Podeli Tvituj

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da trenutno funkciju notara obavljaju 52 osobe, a mnoge opštine čak nemaju kancelarije koje obavljaju poslove javnih beležnika.

“Na Kosovu trenutno ima 52 javna beležnika (notara), od kojih su tri (3) iz manjinskih zajednica. S obzirom da imamo šesnaest opština bez beležnika, u cilju pružanja notarskih usluga građanima ovih opština, Ministarstvo pravde je ovlastilo postojeće notare do imenovanja novih, odnosno dok se ne popuni potreban broj notara”,  naovde za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Zbog nedovoljnog broja javnih beležnika, građani ovih 16 opština su često prinuđeni da odlaze u druge opštine.

“Treba napomenuti da devet od šesnaest opština nema notara od kada postoji notarski sistem u našoj zemlji, jer su građani istih opština opsluživani u drugim, bližim opštinama. Ostalih sedam opština je u međuvremenu zbog odlaska u penziju ostalo bez notara”, dodaju iz ministarstva.

Ministarstvo pravde je u cilju pružanja usluga stanovnicima opština koje su ostale bez javnog beležnika, ovlastilo notare iz najbližih opština kako bi se olakšale usluge građanima dok se ovo pitanje ne reši.

“Tokom ovog meseca šest postojećih notara koje je ministarka imenovala obavezujućim odlukama, pored notarske kancelarije u opštini za koju su imenovani, otvaraju notarske kancelarije u šest opština koje su ostale bez beležnika gde će pružati usluge najmanje jedan ili dva dana nedeljno”, saopštili su za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da se radi na rešavanju ovog problema i da će broj javnih beležnika na Kosovu uskoro biti veći.

“Već se planira preduzimanje potrebnih radnji kada je u pitanju povećanje broja notara, pošto je okončan sudski proces u vezi sa poslednjim javnobeležničkim ispitom”, navode iz ministarstva.

U Peći trenutno rade samo tri kancelarije javnog beležnika, što je za ovaj grad veoma mali broj, kazali su nezvanično za Radio Goraždevac iz jedne od ovih kancelarija.

Opštine bez notara su: Kamenica, Mamuša, Obilić, Mališevo, Klokot, Istok, Orahovac, Ranilug, Parteš, Junik, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbica, Đeneral Janković i Kačanik.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije