Netanjahu sa Maskom o veštačkoj inteligenciji: Lider najspektakularnije inovacije

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će se sastati s američkim miljarderom Ilonom Maskom (Elon Musk) da razgovara o veštačkoj inteligenciji tokom boravka u SAD gde učestvuje u zasedanju Generalne skupštine.

„Počeću ovu posetu u Kaliforniji gde nameravam da se sastanem sa liderom najspektakularnije inovacije novog doba, a možda i uopšte, Ilonom Maskom“, napisao je Netanjahu na platformi Iks (X), društvenoj mreži čiji je vlasnik Mask.

Izraelski lider je dodao da će sa Maskom razgovarati o veštačkoj inteligenciji i takođe nastojati da ga ubedi da investira u Izrael u narednim godinama.

„On u velikoj meri utire put koji će izmeniti lice čovečanstva i takođe države Izrael“, ocenio je Netanjahu pre polaska u SAD rano jutros.

Brz razvoj veštačke inteligencije (AI) od prošle godine demonstrirao je potencijal,ali takođe i opasnosti ove tehnologije.

AI je pored ostalog izazvala zabrinutost za mogućnost da čet botovi preplave mrežu dezinformacijama, pristrasnim algoritmima koji šire rasistički materijal ili uništavanja čitavih sektora ljudske industrije.

Ilon Mask, jedan o osnivača kompanije OpenAI koji je kasnije napustio upravni odbor, je redovno upozoravao na opasnost AI.

U martu je potpisao poziv da se pauzira istraživanju naredne generacije AI “kako bi se osiguralo da (ta tehnologija) ne predstavlja opasnost za javnost.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije