Oblačno i kišovito, u pojedinim krajevima moguće poplave

Datum: 12.06.2023
Podeli Tvituj

Oblačno i svežije vreme s kišom, pljuskovima i grmljavinom pronozira se za prvi radni dan. Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na moguće poplave u pojedinim delovima Kosova.

Padavine lokalnog karaktera od slabog do visokog intenziteta širom Kosova, doprinele su povećanju nivoa rečnih tokova, dok su pojedini uz porastu skoro do maksimuma.

"Kiše su uticale na prezasićenost zemljišta, posebno u nizijama i duž rečnih terena", navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

Najavljuju da se padavine očekuju i narednih dana.

„U pojedinim predelima biće intenzivnije i mogu se stvoriti brze poplave, lokalnog karaktera, posebno na rekama sa karakterom potoka, koji se spuštaju sa planinskih venaca, gde će usled toga doći do viška njihovih transportnih kapaciteta i mogućnosti pojave poteškoća u kanalizacionim sistemima, klizišta, problema u saobraćaju, poljoprivredi“, napominju.

Veće padavine ali i moguće kratkoročne poplave moguće su na severu u slivu Ibra, Sitnice, Laba, Drenice. Takođe i u južnim i istočnim delovima Kosova u slivu Belog Drima, Lepencu i Binačkoj Moravi.

Maksimalna temperatura danas neće prelaziti 20 stepeni Celzijusa.

Trenutna vlažnost vazduha iznosi 84%, dok je vazdušni pritisak 1.011 mBara.

Duvaće severni vetar brzinom od 3 do 10 km/h, sa povremenim udarima do 24 km/h.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe, razdražlјivosti i pospanosti.

Hroničnim bolesnicima i meteoropatama se savetuje oprez usled očekivanih biometeoroloških prilika. Najizraženije tegobe mogu osetititi astmatičari i cerebrovaskularni bolesnici.

Stabilizacija vremena očekuje se od 19. juna.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije

Pretežno sunčano

Datum: 29.09.2023

Oblačno vreme

Datum: 27.09.2023

Uglavnom sunčano

Datum: 26.09.2023