Opozicija u Turskoj sa velikim pobedama na lokalnim izborima

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Glavna turska opoziciona stranka zadržala je kontrolu nad ključnim gradovima i ostvarila velike uspehe u drugim gradovima na lokalnim izborima održanim u nedelju, što je zabrinulo predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je nameravao da povrati kontrolu nad tim urbanim područjima.

Sa više od 90 odsto prebrojanih glasačkih kutija, aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu iz Republikanske narodne partije, ili CHP, vodi sa velikom razlikom u najvećem turskom gradu i ekonomskom centru, navodi državna agencija Anadolu Agenci.

Mansur Iavas, gradonačelnik glavnog grada Ankare, zadržao je svoje mesto sa zapanjujućih 25 poena razlike u odnosu na svog protivnika, pokazali su rezultati.

Sve u svemu, CHP je osvojio opštine u 36 od 81 turske provincije, navodi Anadolu, probijajući se u mnoga uporišta Erdoganove partije. Osvojio je 37 odsto glasova širom zemlje, u poređenju sa 36 odsto za predsedničku stranku, što je bila najveća izborna pobeda CHP od kada je Erdogan došao na vlast pre dve decenije.

Erdogan o izbornom porazu u govoru sa balkona predsedničke palate, rekavši da je njegova stranka pretrpela "gubitak visine" u celoj Turskoj.

On je dodao da je narod dao "poruku" koju će njegova stranka "analizirati hrabrom samokritikom".

„Nažalost, devet meseci nakon naše pobede na izborima 28. maja, nismo mogli da dobijemo rezultat koji smo želeli na lokalnim izborima“, dodao je Erdogan. „Ispravićemo svoje greške i ispraviti svoje nedostatke.

On je obećao da će nastaviti sa ekonomskim programom koji je uveden prošle godine sa ciljem borbe protiv inflacije.

Glasanje je viđeno kao barometar Erdoganove popularnosti dok je pokušavao da povrati kontrolu nad ključnim urbanim područjima koje je izgubio od opozicije na izborima pre pet godina. Pobeda CHP-a u Ankari i Istanbulu 2019. razbila je Erdoganovu auru nepobedivosti.

Glavno bojno polje za 70-godišnjeg turskog predsednika bio je Istanbul, grad od 16 miliona ljudi u kojem je rođen i odrastao i gde je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik 1994. godine.

Rezultat je došao kao podsticaj opoziciji, koja je ostala podeljena i demoralisana nakon poraza od Erdogana i njegove islamistički nastrojene vladajuće Partije pravde i razvoja, ili AKP, na prošlogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

„Birači su uspostavili novi politički poredak u Turskoj“, rekao je lider CHP Ozgur Ozel gomili oduševljenih pristalica. „Danas su birači odlučili da promene 22-godišnju sliku u Turskoj i otvore vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji.

Velika gomila se u međuvremenu okupila ispred gradske kuće Ankare da proslavi Javinu pobedu. Ankara je ponosna na vas!“, poruka je pristalica.

Sinan Ulgen, direktor istraživačkog centra Edam sa sedištem u Istanbulu, rekao je da je „iznenađujući rezultat“ rezultat toga što su birači želeli da kazne vladajuću partiju zbog „dubine ekonomske bolesti“.

Rastuća inflacija dovela je do toga da se mnoge turske porodice bore da priušte osnovna dobra.

Pristalice AKP-a su odlučile da se drže dalje od biračkih mesta ili su glasale za druge stranke, rekao je Ulgen.

„Učešće je bilo relativno malo u poređenju sa prethodnim izborima“, rekao je on. „Došlo je do međupartijskih promena na glasovima, do kojih na republičkim izborima nije došlo zbog jačih ideoloških veza. Ovaj put je ekonomija preovladala nad identitetom.”

Oko 61 milion ljudi, uključujući više od milion onih koji glasaju prvi put, imalo je pravo da glasa za sve gradske opštine, gradonačelnike gradova i okruga, kao i administraciju naselja.

Izlaznost je bila oko 76 posto, prema državnoj agenciji Anadolu Agenci, u poređenju sa 87 posto prošle godine.

Oko 594.000 pripadnika obezbeđenja bilo je na dužnosti širom zemlje kako bi se osiguralo da glasanje protekne nesmetano.

Međutim, jedna osoba je poginula, a 11 je povrijeđeno u gradu Dijarbakiru, gdje je spor oko izbora upravnika naselja prerastao u nasilne, javila je državna agencija Anadolu Agenci.

Najmanje šest osoba je takođe povređeno u borbama koje su izbile u obližnjoj provinciji Sanliurfa

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije