Osmani zahvalila Dendijasu na podršci viznoj liberalizaciji

Datum: 12.03.2023
Podeli Tvituj

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani tokom sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, koji danas boravi na Kosovu, zahvalila je na podršci te zemlje liberalizaciji viza za građane Kosova i zatražila da se nastavi podrška Grčke članstvu Kosova u evroatlantskim institucijama.

Kako saopšteno iz Predsedništva, Osmani je ocenila proaktivan angažman Grčke u regionu, kao i kontinuiranu podršku integraciji regiona u EU

Osmanijeva je takođe naglasila da će puna međunarodna integracija Kosova, uključujući Evropsku uniju, NATO i Savet Evrope, doprineti održivom miru u regionu.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima Kosova i Grčke, gde je predsednica Osmani izrazila spremnost za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa, navodeći potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u različitim sferama od zajedničkog interesa.

Povodom nedavnih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je istakla da plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu, ponovivši da će se koordinacija Kosova sa saveznicima u ovom procesu nastaviti.

Dendijas doputovao na Kosovo, sledi sastanak sa Osmani

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas doputovao na Kosovo. Njega će u 11 časova primiti predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu.

Kosovsko predsedništvo je saopštilo da posle sastanka neće biti izjava za medije, već će im biti dozvoljeno samo slikanje i nekoliko minuta snimanja.

Šef grčke diplomatije će se tokom dana sastati i sa premijerom Albinom Kurtijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom.

Trenutno je Grčka jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali održava bliske odnose sa zvaničnom Prištinom.

Grčki diplomata danas u zvaničnoj poseti Kosovu

Treći put za devet meseci, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas posetiće danas Kosovo.

Šefa grčke diplomatije dočekaće danas na sastanku u 11 časova, predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu.

Zatim se očekuje sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Dedijas će takođe imati sastanak sa svojom kosovskom koleginicom Donikom Gervalom.

„Očekuje se da će tokom posete biti reči o dešavanjima u dijalogu Kosova i Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Dendijas je bio u zvaničnoj poseti Kosovu u junu prošle godine. Ali nije prošlo ni sedam meseci, decembra 2022. ponovo je posetio kosovsku prestonicu.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova.

Međutim, njen pristup Kosovu je bio konstruktivan, posebno poslednjih godina.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije