Pacijentima davali razblažene citostatike, višak navodno završio – na Kosovu

Datum: 04.09.2023
Podeli Tvituj

Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla se u centru skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice pacijentima davalo citostatike razblažene fiziološkim rastvorom. Zdravstveni sistem je očigledno zakazao, poručuje predsednik Stevo Penderovski, a premijer Dmitar Kovačevski najavljuje ostavke. Najavljen je i protest građana.

Veliki skandal trese zdravstveni sistem Severne Makedonije. Nakon tvrdnji da su onkološki pacijenti neadekvatno lečeni otvorena je istraga, prenosi RTS.

Istražni organi pretresli su ne samo Kliniku za onkologiju, već i domove zaposlenih. Oduzeti su im računari, dokumentacija i sve što bi moglo da pomogne u razrešavanju ovog slučaja.

Pretresi su deo preliminarne istrage koju je tužilaštvo otvorilo nakon niza tekstova u nedeljniku Fokus o postojanju razrađene kriminalne mreže zaposlenih na Klinici za onkologiju koji su preprodavali skupu terapiju uvodeći u sistem fiktivne pacijente.

Neki od pacijenata su, prema tvrdnjama tog lista, umesto potrebne terapije dobijali terapiju razblaženu fiziološkim rastvorom, a ostatak te skupe biološke terapije završavao je na crnom tržištu, odnosno, prema nezvaničnim informacijama lista, na Kosovu.

Sabotaža sistema

Prema pisanju medija, Klinika za onkologiju sabotirala je novonabavljeni sistem za praćenje i bezbedno čuvanje citostatika. KATO sistem je trebalo da stavi tačku na sistem ručnog doziranja, a ideja je bila da se spreči gubitak doza, da se obezbedi tačno doziranje bez greške i bezbedno skladištenje citostatika.

Portal Sloboden pečat objašnjava da je sa KATO sistemom bilo nemoguće ukrasti citostatik ili smanjiti nečiju dozu, bilo krađom ili greškom.

Iako je taj sistem poreske obveznike koštao 350.000 evra i 20 medicinskih sestara prošlo jednomesečnu obuku u Beogradu o korišćenju kompjuterski kontrolisanog pripremanja citostatika, nakon samo šest meseci, 2017. godine, novi direktor bolnice Nino Vasev ga je izbacio iz upotrebe.

„Samo šest meseci nakon promene vlasti i imenovanja novog direktora, doktor Nino Vasev je prekinuo sa tim sistemom i najavio da će koristiti stari način rada, kako bi uštedeli novac. Tako se klinika vratila primitivnoj ručnoj pripremi citostatika. To je otvorilo vrata krađi ampula“, piše Sloboden pečat.

U evropskim zemljama ovaj sistem je u upotrebi već duže vreme, a gotovo da nema bolnice u razvijenom svetu gde se citostatici pripremaju ručno.

Nakon tvrdnji da su najteži pacijenti nesavesno lečeni, reagovao je državni vrh Severne Makedonije. Predsednik Stevo Pendarovski poručuje da su te tvrdnje „šokantne i užasavajuće“.

„Umesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio poverenje ne samo među obolelima, već se dovodi u pitanje i kvalitet lečenja svakog budućeg pacijenta“, ističe Pendarovski.

Ističe da je krajnje je vreme da se konačno prekine kultura nekažnjivosti za teška kršenja zakona.

Premijer Dmitar Kovačevski naglašava da će sve okolnosti biti ispitane, a odgovorni kažnjeni, kao i da će nadležne institucije imati punu podršku u rasvetljavanju skandala.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije