PDK i LDK upozoravaju na krivičnu prijavu protiv Nagavca zbog nedostavljanja knjiga

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

Knjige nisu bile obezbeđene. Pronađen je obrazac za prijavu, koji je kritikovan kao previše komplikovan za roditelje. Opozicija je sazvala vanrednu sednicu koju su bojkotovali poslanici skupštinske većine. Opozicija je, nakon rasporeda sednice koja nije održana, upozorila i na druge pravne korake protiv Nagavca.

Prema njihovim rečima, ministar prosvete Arberie Nagavci treba da bude krivično odgovoran za neobavljanje knjiga za decu, nanošenje ekonomske i emocionalne štete porodicama građana koji školuju svoju decu.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gaši je u izjavi za medije, nakon neuspeha vanredne sednice o knjigama, upozorio da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra prosvete Arberie Nagavci.

Gaši je rekao da su se poslanici VV ponašali na neinstitucionalan način.

„Oni su se ponašali vaninstitucionalno, onemogućavajući Skupštini da vidi gde su problemi u vezi sa knjigama i koje su radnje i nerade koje im je Vlada učinila. Vlada krši zakon o udžbenicima i preduniverzitetski zakon. Ovo je veoma ozbiljan prekršaj koji Ministarstvo čini i zbog toga će ministar prosvete, po svemu sudeći, biti suočen sa krivičnim gonjenjem“. – rekao je Gaši.

Dalje, rekao je da je vlada nanela ekonomsku i emocionalnu štetu.

„Mislim da je nesposobnost vlade da upravlja ovim procesom nanela veliku ekonomsku štetu i emocionalnu štetu roditeljima i učenicima što je nepopravljiva šteta. - rekao je.

Čak je i Demokratska partija Kosova izrazila uverenje da Nagavci treba da snosi krivičnu odgovornost za nedostavljanje knjiga. Predsedavajući ove stranke Memli Krasnići je na vanrednoj sednici koja nije održana rekao da ministar prosvete Arberi Nagavci ima „odgovornost pored političke i krivične odgovornosti“ za neispunjavanje zakonske i državne obaveze da obezbedi udžbenike za učenike osnovnih škola, dok je šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri upozorio da će kao stranka podneti i krivičnu prijavu protiv Arberie Nagavcit. Abelard Tahiri je rekao da je Nagavci "počinio krivično delo" za koje će "biti procesuiran".

Poslanik PDK, Eliza Hodža, takođe je rekla da je pokret koji se pretvorio u partiju Samoopredeljenje danas pobegao od odgovornosti i konfrontacije na sednici opozicije po pitanju knjiga. Za ministarku Nagavci je rekao da "nije ispunila svoju zakonsku obavezu".

Opravdanje vlasti za sednicu koja nije održana

Ardian Gola, kao predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje, imao je teret da opravda neučešće Poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje na vanrednoj sednici koju je sazvala opozicija na kojoj se raspravljalo o neredu nastalom oko pitanja knjiga, gde je napuštena je i funkcionalna dugogodišnja praksa snabdevanja škola udžbenicima, da se zakonska obaveza države prenese na same roditelje kao teret da obezbede knjige za svoju decu.

Ali, predsedniče Gola, postojali su „razlozi“ zašto nisu učestvovali.

Ova sednica, koju je sazvala opozicija, rekao je, „imala bi za posledicu kvarenje raspoloženja deci na početku dobre školske godine”. Ali i zato što je opozicija to „proizvoljno okarakterisala kao neuspešan proces”, rekao je da je „naše učešće na sednici na kojoj se to smatra neuspehom opravdanje za neuspeh i mi smo odbili da učestvujemo na tim sednicama”.

„Ne sesije koje se vrednuju kroz proizvoljne postavke i posledično kvare raspoloženje dece na početku dobre školske godine. Dakle, ovo je razlog što smo mi kao GP odlučili da ne učestvujemo na ovoj sednici“, rekao je Ardian Gola.

Sociolog Gola, u pokušaju da objasni nemoguće – trud roditelja da kupe udžbenike, dugi redovi u knjižarama, višestruko lutanje roditelja da pronađu knjige koje nedostaju, nisu objavljene i desetine drugih problema – kaže da su ovi problemi postojale i u prošlosti. Da da. Cilj tako kaže.

„Manje-više kao i prethodnih godina imali smo zastoj u obezbeđivanju školskih udžbenika. Ali, pošto je tako svake godine, još uvek ne znamo tačno da li je ovo kašnjenje posledica odluke Vlade ili uzroka koji su bili evidentni u prošlosti. Jer to je proteklih godina kada se pregovaralo o ceni, ali smo imali kašnjenja u tekstovima“, rekla je poslanica.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije