Pendarovski dostavio inicijativu DIK-u za novu predsedničku kandidaturu

Datum: 02.03.2024
Podeli Tvituj

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dostavio je danas popodne Državnoj izbornoj komisiji (DIK) incijativu za skupljanje potpisa za kandidaturu za drugi predsednički mandat.

Kako je saopštila Državna izborna komisija Severne Makedonije, potpisi za kandaturu Pendarovskog za predsednika prikupljaće se u područnim odeljenjima/kancelarijama Državne izborne komisije na celoj teritoriji države.

Pendarovski je ranije danas najavio građansku kandidaturu za drugi predsednički mandat i rekao da očekuje da podršku njegovoj kandidaturi u nedelju, 3. marta, formalizuje vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

„Ne kandidujem se samo da bih učestvovao, kandidujem se da pobedim“, rekao je predsednik Severne Makedonije na konferenciji za novinare u jednom skopskom hotelu, ističući da na izborima očekuje podršku svih etničkih zajednica.

Kao „prvi i glavni razlog“ za svoju kandidaturu naveo je to što iza sebe „ima mandat bez ijedne strateške grečke, bez ijedne korupcijske afere i nijednog slučaja nepotizma ili sukoba interesa“, a drugi su njegove politike u sferi međuetničkih odnosa, koji su bili i biće stub unutrašnje stabilnosti i kohezije.

„U prethodnih pet godna pokazao sam da predsednik može da bude nezavisan od bilo kog centra političke ili ekonomske moći u državi. U našoj državi ne postoji čovek ili partija koji može da kaže da me kontroliše ili diriguje mojim odlukama”, rekao je Pendarovski, koji je pre pet godina pobedio kao zajednički kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI.

Dodao je da je u njegovom prvom predsedničkom mandatu Severna Makedonija postala članica NATO i da očekuje da u njegovom drugom mandatu postane članica Evropske unije.

Kandidatura DIK-u se može podneti sa 10.000 potpisa građana ili podrškom 30 poslanika u Sobranju Severne Makedonije, uslov koji mogu da ispune samo dve najveće partije – SDSM i VMRO DPMNE.

Potpisi mogu da se skupljaju do 8. marta u ponoć, a do sada su 10.000 potpisa sakupili kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, gradonačelnik  Gostivara Arben Taravar, koji je kandidat albanske opozicione koalicije „Vredi“, gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, lider i kandidat partije „Znam – Za našu Makedoniju“ i gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije „Grom“ Stevčo Jakimovski.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije