Peršun – začinska i moćna lekovita biljka

Datum: 01.11.2023
Podeli Tvituj

Dok većina ljudi koristi list peršuna kao začin za hranu ili za dekoraciju, malo je onih koji znaju i koriste čaj od peršuna u lekovite svrhe

Peršun kada se koriisti kao čaj pre svega služi za izmokravanje. Podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. S tim u vezi, on može biti veoma koristan i za mršavljenje.

S druge strane, kao dobar diuretik, poželjan je čaj od peršuna za čišćenje mokraćnih puteva, kako od bakterija, tako i od peska.

Peršun je dakle koristan za zdravlje bubrega i mokraćnih puteva. Mnogi su uz upotrebu ovog čaja očistili bakteije iz urinarnog trakta. Zbog svog diuretičkog dejstva peršun se koristi i za kontrolu visokog pritiska, piše na stranici Lekovite biljke.

U narodnoj medicini čaj od lista peršuna koristi se i kod menstrualnih tegoba, za pospešivanje lučenja mleka kod dojilja, za olakšavanje varenja i protiv gasova u crevima.

Ovaj čaj se pije i protiv gastritisa.

Da peršun ne treba da bude samo ukras za dekoraciju hrane, govori nam i to što pomaže u stvaranju nekoliko proteina uključenih u mineralizaciju kostiju, te tako može pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase. U tradicionalnoj medicini upotrebljava se protiv artritisa i gihta.

Potencijalno je koristan protiv dijabetesa, a ključnu ulogu imaju antioksidansi koji se nalaze u peršunu, smatraju autori studije iz 2006. godine.

Snažni antioksidansi koji se nalaze u peršunu mogu sprečiti napredovanje bolesti masne jetre, navodi se u istraživanju iz 2018. godine.

Studija iz 2015. je pokazala da prirodni sastojci iz peršuna mogu smanjiti veličinu tumora u slučaju krcinoma dojke. Još jedna studija koja je objavljena 2012. pokazuje da eterično ulje iz peršuna može pomoći u lečenju stanja povezanih sa sezonskim alergijama.

Nutritivna vrednost

List peršuna je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. List peršuna je izvanredan izvor vitamina C, pa ga treba koristiti što više i u svežem obliku, pošto se kuvanjem gubi.

Svež list peršuna se može grickati i zbog osvežavanja daha, a može čak da neutrališe miris belog luka iz usta. Bogat je i vitaminom K, kalcijumom i gvožđem.

Čaj od lista peršuna

Čaj se pravi od lista, mada može i od korijena i od semena peršuna, jer ima slično dejstvo. Najbolje je koristiti svež list, ali može i sušen.

List peršuna se sitno nasecka se sitno, jedna  kašika je dovoljna, i prelije se sa dva deciliitra ključale vode. Potrebno je da stoji 15 minuta pa se procedi. Čaj se pije dok je topao, i to između obroka, tri puta po jedna šolja na dan.

Ne treba uzimati peršun sa lekovima diureticima, zato što je i sam diuretik. Upotreba peršuna se generalno smatra bezbednom, ali neko može biti alergičan.

Osobe sa oštećenim bubrezima i trudnice bi trebalo da izbegavaju prekomernu upotrebu peršuna i da se savetuju sa svojim lekarom.

Peršun ima dosta vitamina K, a on pomaže zgrušavanje krvi. Ako neko koristi lekove za razređivanje krvi, ne treba mnogo da upotrebljava peršun, prenose Vijesti.me.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije