Picula voditelj izaslanstva EP koji će promatrati provedbu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Datum: 08.03.2023
Podeli Tvituj

Tonino Picula će kao izvjestitelj Europskog parlamenta(EP) za Crnu Goru biti i voditelj izaslanstva EP-a koje će promatrati provedbu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 19. ožujka ove godine.

Sedmočlana misija EP u Crnu Goru stiže u četvrtak 16. ožujka.

U Podgorici će održati sastanke s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OSCE/ODIHR, stalnom predstavnicom Europske unije(EU) u Crnoj Gori Ioannom Popom, kao i s veleposlanicima zemalja članica EU akreditiranim u Crnoj Gori, te drugih međunarodnih organizacija kao što je misija Vijeća Europe.

"Izbori koji se za nešto više od dva tjedna održavaju u Crnoj Gori zasigurno će biti obilježeni polarizacijom koja već više od dvije godine paralizira politički život najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Na nama je kao misiji da pratimo legalnost provedbe izbora, kao i okolnosti njihove provedbe", najavio je Picula.

S predstavnicima lokalnih i međunarodnih organizacija Picula i članovi misije održat će i sastanak na teme izbornog zakonodavstva i praćenja provedbe izbornog procesa, s kojima će analizirati i kampanje kandidata, kao i medijsko praćenje izbora.

Također, susrest će se s kandidatima za predsjednika Crne Gore.

Na sami dan izbora, promatrat će provedbu izbora u Podgorici.

Zajedno sa Vijećem Europe i OSCE/ODIHR, u ponedjeljak poslije provedbe izbora održat će sastanak s preliminarnom analizom rezultata, a nakon toga i zajedničku konferenciju za medije na kojoj će dati ocjenu provedbe izbora.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije