Počela sezona gripa – simptomi se javljaju iznenada i mogu dugo da traju

Datum: 10.11.2023
Podeli Tvituj

Grip je zarazna bolest koja se prenosi na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom (rukovanje, poljubac) ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja (ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti).

Uobičajeni simptomi gripa su: povišena telesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.

Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija. Svetska zdravstvena organizacija za svaku sezonu preporučuje vakcinu koja sadrži aktuelne sojeve virusa gripa registrovanih u cirkulaciji, stoji na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Aktivna imunizacija protiv gripa lica u posebnom rizku od teške kliničke slike i komplikacija sprovodi se kod:

1) trudnica

2) lica starijih od 6 meseci života sa:

– hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu);

– hroničnim poremećajima KV (isključujući hipertenziju);

– metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost);

– bubrežnom disfunkcijom;

– hemoglobinopatijom;

– hroničnim neurološkim poremećajima;

– lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status,

– imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa fukcionalnom ili anatomskom asplenijom);

– završenom transplantacijom tkiva i organa/tokom pripreme za transplantaciju;

3) lica starija od 65 godina

4) članova porodice osoba u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je
kontraindikovano davanje vakcine.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi:

– kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima;

– kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno – zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama;

U cilju redukcije obolevanja i odsustvovanja s posla lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama tokom sezone gripa, ali i sprečavanja prenošenja virusa sa osoblja na pacijente, sledeće osoblje se obavezno vakciniše svake sezone:

– zaposleni u ustanovama koji rade sa pacijentima koji su u visokom/posebnom riziku od komplikacija gripa,

– zaposleni u ustanovama koji rade sa pacijentima uzrasta preko 65 godina života,

– zaposleni koji boluju od hroničnih bolesti (kardiovaskularnih, plućnih, bubrežnih, metaboličkih, hemoglobinopatija,

imunosupresija itd.),

– zaposlena u zdravstvenoj ustanovi koja je trudnica, kao i zaposleni u zdravstvenoj ustanovi koji pružaju usluge zdravstvene zaštite trudnicama.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije i indirektnog očuvanja zdravlja članova njihovih porodica/kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

U vakcini se nalaze četiri soja virusa gripa Influvac Tetra.

Kontraindikacije za primenu ove vakcine su preosetljivost na jaja (ovalbumin, kokošiji proteini), gentamicin, formaldehid, polisorbat 80, cetiltrimetilamonijum bromid.

„Influvac Tetra“ vakcina se primenjuje za sve starije od šest meseci.

Vakcinacija se sprovodi sa jednom dozom vakcine (0,5 ml.), osim kod dece koja se prvi put vakcinišu protiv gripa uzrasta od šest meseci do devet godina koja primaju dve doze u razmaku od mesec dana.

Trovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa gripa.

Vakcinacija trovalentnom vakcinom se sprovodi kod odraslih uzrasta 18 – 65 godina sa jednom dozom vakcine (0,5 ml.).

Kontraindikacije za primenu trovalentne vakcine su preosetljivost na proteine jaja, perje, kokošje meso, ovalbumin, neomicin, Triton X – 100 i betapropionlakton.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 – 3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta pokriva jednu sezonu. Zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake sezone i trajanja imuniteta vakcinacija se sprovodi svake godine.

Neželjene reakcije

Neželjene reakcije nakon vakcinacije vakcinom protiv gripa su uglavnom blage i povlače se unutar 1 – 3 dana. Najčešće su crvenilo, otok i bol na mestu davanja vakcine. Kod nekih se javlja glavobolja, bol u mišićima, groznica, umor ili mučnina.

Opšte mere prevencije

One obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije