Podkast sa Radmilom Markovićem: Sve za klik

Datum: 27.02.2023
Podeli Tvituj

Zašto su naslovi pisani velikim slovima nepristojni, koliko je važan i da li je uvek moguće otkriti izvor informacije, objavljuju li tabloidni mediji i tačne vesti i šta im je najvažnije? Za podkast Kim radija je o ovim i drugim temama govorio novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme Radmilo Marković.

Tekstovi u tabloidima su često naglašeno emotivno pisani što je, prema rečima našeg sagovornika, jedan od načina da se privuku čitaoci.

"Primetićete da su uvek neke velike tragedije koje ciljaju na emocije ili su neke velike nepravde. Oni su nekakav moralni kompas, moralna vertikala koja kaže: ’Jao, sramota, vidite šta nam rade’. Oni prave te naslove, a u tekstu gotovo da nema ništa važno ili nema veze sa naslovom. Njima je najvažniji klik, jer na njemu zarađuju i sve će da urade da dođu do njega. Jedan od načina je da vam izazovu emocije, da vi prosto morate da kliknete da vidite šta je to zapravo. Najčešće, to nije ništa", rekao je Marković.

On je potom objasnio zašto pojedini mediji koriste velika slova i znakove interpunkcije u naslovima svojih objava.

"U onlajn komunikaciji ta velika slova znače da vi vičete. Ako u naslovu ima deset reči sa velikim slovima = to je nepristojno. To su trikovi kojima se dolazi do glavnog cilja, a to je klik", kazao je Marković.

On je istakao da je veoma važno znati izvor vesti, iako novinari u određenim slučajevima ne mogu da ga otkriju jer bi ugrozili njegovu bezbednost ili reputaciju. Međutim, neimenovani izvor nikako nije isto što i izmišljeni sagovornik.

"Dosta tabloida koji šire lažne vesti imaju model pisanja tekstova gde imaju neimenovanog sagovornika bliskog ovome ili onome, bliskog redakciji ili pišu ’saznajemo’, a da nikakve veze sa istinom nema to što taj, verovatno izmišljeni, lik kaže. Više je tu do kredibiliteta medija nego što je do kredibiliteta sagovornika, da li mu verujemo", naveo je novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme.

Pogledajte ceo Kim podkast sa Radmilom Markovićem.

https://www.youtube.com/watch?v=nWZ_848x4Sg&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.radiokim.net%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije