Predsjednička kampanja poznatih lica i politika u Crnoj Gori

Datum: 09.03.2023


Kampanja za predsjedničke izbore u Crnoj Gori atipična je i za sada meka, smatra istoričar Miloš Vukanović inače član posmatračke misije Centra za monitoring (CEMI).

"Vidjeli smo dosta nekonkretnog i nešto malo konkretnog", ocjenjuje Vukanović.

Ukazuje da u kampanji većina kandidata govori o pomirenju, jedinstvu i napretku:

"To je dosta tanko u odnosu na društvenu situaciju. Sve te poruke ustvari su prepakovane sa izbora iz 2020. godine. I one jednostavno nisu ubjedljive."

Profesor na Univerzitetu Crne Gore i stručnjak za komunikacije Vuk Vuković ocjenjuje da Crna Gora konstantno živi izbornu kampanju u kojoj su polarizovane strane nategnute do krajnjih granica:

"Veoma je teško odrediti šta su perspektive razvoja ove kampanje, ali zaoštravanje očekujem tek u drugom krugu", kaže Vuković za Radio Slobodna Evropa.

Predsjednički izbori će se održati 19. marta. Dvije nedjelje uoči izbora sedam kandidata počelo je promotivne skupove.

Predsjednički izbori se održavaju u ambijentu institucionalne i političke krize. Vlada Dritana Abazovića je u avgustu prošle godine izgubila povjerenje, a stranke parlamentarne većine predvođene proruskim Demokratskim frontom pokušavaju da je rekonstruišu.

Ovo su prvi izbori na nivou države od smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista avgusta 2020. kada su proruski Demokratski front, Demokrate i pokret URA osvojili većinu u parlamentu.

Đukanovićev zalet za drugi izborni krug

"Crna Gora neće izdržati još četiri godine uništavanja", a "država i društvo u ozbiljnoj su agoniji", ocjene su kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića čija se kampanja uveliko zasniva na kritici vlasti posljednje dvije i po godine.

"Svaki elementarno misleći čovjek može reći samo: bilo i ne ponovilo se", rekao je Đukanović.

Uz kritiku, on obećava da će država ući u EU tokom njegovog sljedećeg mandata i podsjeća na izjave zapadnih zvaničnika da je Crna Gora od lidera eurointegracija postala rak rana stabilnosti na Balkanu. Pominje i slabosti sopstvene partije ne precizirajući ih.

"Imali smo jednu Vladu koja je bila servis Srpske pravoslavne crkve, ta je Vlada pala. Došla je druga Vlada koja je takođe servis velikodržavnog nacionalizma kojom upravljaju oni sa četiri posto podrške."

Komentarušući kampanju dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, Vukanović kaže da u početku nije bio previše konkretan:

"On se zapravo sprema za drugi krug izbora. Tu ćemo vidjeti dosta konkretnijeg, oštrijeg i imperativnijeg tona. Đukanovićeva kampanja je fokusirana na njegovu jaku personu i njegove uspjehe, ali to još uvijek nema toliko efekta i pretpostavljam da će se to pojačati.

On dodaje da je tek posljednjih par dana Đukanović krenuo u lične napade te očigledno odustao od prethodne prakse ignorisanja političkih oponenata.

Na jednoj od posljednjih predizbornih tribina Đukanović je svoje protivnike nazvao "šarlatanima", "vojvodama i dovojvodama", aludirajući da jedan od njegovih protivkandidata, Andrija Mandić iz DF ima "titulu" četničkog vojvode.

Ipak Vukanović smatra da se tek može očekivati zaoštravanje rječnika u kampanji.

"Sva istraživanja kažu da će drugi krug biti dosta tijesan između bilo koja dva kandidata koja prođu. Pa u takvim uslovima možemo očekivati da kampanja neće biti ovako meka", zaključuje Vukanović.

Psiholog i ekspert za komunikacije Radoje Cerović uočava da Đukanovićev tim šalje poruke koje su vezane za njegovo političko iskustvo i dugotrajan državnički status.

"Takođe u kampanji se vezuje poruka za članstvo Crne Gore u EU, što je očekivan potez u vrijeme kada je sadašnja vlast u Crnoj Gori otvoreno kritikovana od strane EU zvaničnika", navodi Cerović za RSE.

Promjena političkog imidža

Kandidat proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić se odlučio za potpunu promjenu političkog imidža. Od zastupnika srpskih nacionalnih interesa i podržavaoca zvanične politike Srbije i Rusije, Mandić na predsjedničkim izborima obećava pomirenje svih građana i eliminisanje društvenih podjela.

"Moja je obaveza da ujedinim Crnu Goru. Svi čestiti ljudi, nezavisno od toga za koga su ranije glasali, pozivamo ih da budu sa nama. Ovo je naša država i možemo da budemo srećni ako smo svi srećni", saopštio je na jednom od posljednjih promotivnih skupova Mandić.

Sa političkih promocija kandidata Demokratskog fronta nestala je sva ikonografija, koja je bila uobičajena za ovaj politički savez - srpske trobojke, zastave Republike Srbije i druga nacionalna i crkvena obilježja koja simbolizuju ideologiju "srpskog sveta".

Tokom kampanje se obratio i manjinskim narodima u Crnoj Gori poručujući im da im nikada nije želio zlo. Funkcioneri Mandićeve stranke naime više puta su javno negirali genocid u Srebrenici.

Za Miloša Vukanovića, Mandić je najranije od svih kandidata ušao u kampanju koja se sprovodi profesionalno i podrazumijeva sveobuhvatnu promjenu narativa koja treba da privuče veći broj birača:

"Ono što je Mandić pričao u prethodnih 20 godina apsolutno nije prihvatljivo za većinu birača u Crnoj Gori. Pitanje je da li će on uspjeti da, novim pristupom, izmijeni sliku Andrije Mandića iz prethodne dvije decenije, odnosno sve ono što podrazumijeva njegovu političku personu ekstremnog desničara."

Sličnu dilemu ima i Radoje Cerović, odnosno da li će biti izvodljiv "restajling" Andrije Mandića:

"Svakako je njegova kampanja strateški promišljena. Cijela kampanja je centrirana na pokušaju distanciranja od njegove političke prošlosti. Sloganom 'gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju' pokušava da se kaže da je ovo i onaj Mandić i neki novi Mandić."

Danilović za Rusiju i "srpsko" Kosovo

Dio programa stranaka okupljenih oko Demokratskog fronta, koji se odnosi na ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Andrija Mandić u dosadašnjoj kampanji nije pominjao.

Zato je to eksplicitno saopštio predsjednički kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

"Priznanje Kosova je urađeno sramno. Ukidanje sankcija Rusiji je naš inters i obaveza", saopštio je Danilović na početku kampanje istovremeno se protiveći vojnoj pomoći koju zemlje Zapada šalju Ukrajini radi odbrane od agresije Rusije.

Danilovićeva stranka je na izborima 2020. godine nastupila u širokoj koaliciji predvođenoj Demokratskim frontom i ima jednog poslanika u Skupštini.

Aleksa Bečić – o samom sebi

Pod sloganom "Časti mi", Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, stranke aktuelne parlamentarne većine, u kampanji ističe svoju čast, dostojanstvenost, naglašava da nema afera, ni milionskih računa, ni materijalna bogatstva.

"Ja nikada i nikog nisam izdao. Zato mi je čast biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Obećavam da ću se svim snagama truditi da budem narodni predsjednik."

Javnosti se predstavlja predizbornim spotovima koji prikazuju njegovo djetinjstvo, porodične slike i njegovanje tradicionalnih vrijednosti.

"Aleksa Bečić, uprkos mladosti ukazuje da cilja na neku konzervativniju ili tradicionalniju ciljnu grupu nego sto bi se očekivalo. Slogan 'Časti mi' je veoma tradicionalno koncipirana poruka. Nisam siguran da je ona strateški dobra jer svakako ograničava svoj domet na jednu relativno usku grupu", kaže psiholog Cerović.

Jakov Milatović – životni standard

Crpeći političku snagu iz perioda dok je bio ministar ekonomije u Vladi Zdravka Krivokapića, kada su plate zaposlenih podignute za oko 30 posto, lider Pokreta Evropa sad Jakov Milatović obećava ekonomski oporavak države i jačanje životnog standarda.

Milatović se obraća mlađoj biračkoj populaciji, navodi da mu je cilj ulazak Crne Gore u Evropsku uniju:

"Samo zajedno možemo uspjeti da se izborimo za ljudsko dostojanstvo, pomirenje, vladavinu prava i snažnu, bogatu i ujedinjenu zemlju svih nas. Rezultati koje smo ostvarili za kratko vrijeme najbolje govore o tome kakav put želimo za Crnu Goru."

Milatović je dio školovanja i nekoliko godina rada proveo u zapadnim zemljama. Poručio je da će "svo znanje, međunarodna poznanstva i vještine staviti u službu ideje da uđemo u EU."

On se založio za legalizaciju dvojnog državljanstva u Crnoj Gori. Njegov predsjednik stranke Milojko Spajić je, prije kandidature Milatovića, diskvalifikovan iz predsjedničke trke zbog posjedovanja državljanstva i prebivališta u Srbiji.

Poruka koju stratezi Jakova Milatovića šalju, prema mišljenju Radoja Cerovića, bazira se na kapitalizaciji neočekivano dobrih rezulatata na izborima u Podgorici, koji su održani u oktobru prošle godine, kada je Pokret Evropa sad osvojila veći broj glasova u odnosu na Demokratski front i ostale partnere.

"Slogan 'Uspjećemo' samo za sebe predstavlja banalnu poruku, ali u ovom kontekstu djeluje kao 'opet ćemo uspjeti'. Vidjećemo da li će neki drugi elementi kampanje razjasniti koja je strateška namjera ", navodi Cerović.

Jedina žena u predsjedničkoj trci

Kandidatkinja opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi Crna Gora trebalo da ima predsjednicu po prvi put u svojoj istoriji.

Kao predstavnica političke partije koja se više od 30 godina zalaže za puni suverenitet Crne Gore, za EU i NATO, Vuksanović Stanković je tokom kampanje oštro kritikovala aktuelnu parlamentarnu većinu optužujući je da radi za tuđe interese.

"Nećemo nikome dozvoliti da nam ponižava državu i podvodi je tuđim interesima zarad neke mrvice sa stola Aleksandra Vučića. Nećemo dozvoliti ni da neko grabi za sebe i svoje, a drugima uskrati slobodu, jednakost i pravdu", poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je tokom kampanje podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora koji je Vlada Dritana Abazovića zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom prošlog avgusta.

"Vuksanović Stanković, svojim sloganom 'Srcem', podvlači svoj karakter kao beskompromisne zagovornice i borca za ideološki pravac. Ona unutar "procrnogorskog" bloka može računati na određeni procenat onih koji principijelno neće glasati Đukanovica", ocjenjuje komunikolog Radoje Cerović.

Influenser bez političkih poruka

Influenser Jovan Radulović koji je takođe u trci za predsjednika, nije se obraćao javnosti sa konkrenim političkim porukama, već na društvenim mrežama emituje svoje uobičajene video klipove.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica