Premijer Slovenije u službenoj posjeti BiH

Datum: 13.03.2023
Podeli Tvituj

Premijer Slovenije Robert Golob doputovao je u ponedjeljak u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Na platou ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu upriličen je svečani doček uz vojne počasti, a dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto.

Uslijedit će sastanak premijera Goloba i predsjedavajuće Krišto, a potom i plenarni razgovori delegacija Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Planirani su susreti i s članovima Predsjedništva BiH, kao i članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH.

Kako je najavljeno iz Ureda premijera Slovenije, glavna tema posjete bit će kako pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sugovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima, te mogućnostima njihova unapređenja.

Na dnevnom redu bit će i situacija na Zapadnom Balkanu, te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

"Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podržava zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU", navodi se iz Ureda premijera Slovenije.

BiH je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan gospodarski partner, navodi se.

"Gospodarski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana BiH", izvijestio je Ured premijera Slovenije.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije