Pucnjava u Tuzima uoči lokalnih izbora, uhapšena jedna osoba

Datum: 03.03.2023
Podeli Tvituj

Podgorička policija uhapsila je, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici, četrdesetogodišnjeg E. B. zbog pucanja iz lovačke puške u Tuzima, saopšteno je iz Uprave policije, kasno uveče 2.marta.

On je, kako je saopštila policija, prije početka promotivnog skupa jedne političke koalicije, u mjestu Milješ u opštini Tuzi, pokušavao da spriječi održavanje skupa, nakon čega je iz lovačke puške ispalio dva patrona.

Prilikom pucnjave nije bilo povrijeđenih. Uhapšenom se na teret stavlja krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja.

U Tuzima, opštini nadomak Podgorice sa većinskim albanskim stanovništvom, su za nedelju 5. marta zakazani lokalni izbori.

Prije saopštenja policije , iz Albanskog foruma saopšteno je da su otkazali promotivni skup u Milješu, nakon što je, kako su kazali, član liste "Pravim putem" Emin Bećović, "nasrnuo na njihove aktiviste koji su pripremali skup , pucajući dva puta iz lovačke puške u pravcu mjesta održavanja skupa".

Listu "Pravim putem" čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca, čiji je Bećović kandidat za odbornika.

Albanski forum predvodi Albanska alternativa, aktuelnog predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja. U toj koaliciji su još Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez Crne Gore.

Ove dvije liste glavni su konkurenti na lokalnim izborima u Tuzima. Dio Albanaca u Tuzima je islamske, a dio katoličke vjeroispovijesti.

U prethodne četiri godine u Tuzima je vladala koalicija albanskih nacionalnih partija na čelu sa Nikom Đeljošajem, podržana jednim odbornikom Demokrata Alekse Bečića.

Na izborima 5. marta, drugim od izdvajanja te lokalne zajednice iz opštine Podgorica 2018. godine učestvovaće četiri koalicije i tri samostalne liste.

Decenijama unazad Tuzi su bili administrativni dio Podgorice, a zatim i jedna od opština glavnog grada. Na izdvajanje u samostalnu opštinu su čekali gotovo dvije decenije što je bio glavni politički zahtjev albanskih nacionalnih partija.

Na prvim izborima, nakon izdvajanja, 2019. godine Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića je izgubila vlast u Tuzima, gdje je do tada imala snažno uporište.

Na lokalnim izborima glasaće 12.290 birača.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije