Putin i Kim završili petočasovne razgovore, severnokorejski lider krenuo ka Pjongjangu

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un završili su petočasovni razgovor razgovor kod kosmodroma Vostočni u ruskoj Amurskoj oblasti za koji navode da jača veze drugarstva i dobrosusedstva i deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Kim je na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio Putin rekao da smatra da se njegova poseta Rusije odvija u vreme kada se“na međunarodnoj areni odvija žestoka borba između napretka i rekcionizma kao i pravde i nepravde“, prenosi TASS.

„Proces izgradnje multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenim snagama nezavisnih strana“, izjavio je severnokoerjski lider koji se nakon završenog razgovora ukrcao u svoj voz i započeo dugo putovanje ka Pjongjangu.

Kim je rekao da je sa Putinom razgovarao i o situaciji na Korejskom poluostrvu.

„Drug Putin i ja smo upravo detaljno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu ali i u Evropi“, rekao je on i dodao da će pomoći ruskom lideru u njegovoj borbi protiv imperijalizma.

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga Kim i on danas na kosmodromu Vostočni.

„Zato smo došli ovamo. Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program“, rekao je Putin novinarima.

Prema njegovim rečima, i sadašnja poseta se odvija u zaista drugarskoj i prijateljskoj atmosferi.

Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

„Obimna agenda, program, uključuje posetu ne samo kosmodromu Vostočni, već i drugim velikim visokotehnološkim klasterima, industrijskim preduzećima i inovacionim centrima na ruskom Dalekom istoku“, rekao je predsednik.

Severna Koreja je jutros lansirala dve balističke rakete u more kao demonstraciju snage tokom Kimovog odsustva iz države.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije