Reporteri bez granica traže od Pakistana da ne deportuje 200 novinara u Afganistan

Datum: 07.11.2023
Podeli Tvituj

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) u utorak je pozvala vladu Pakistana da ne deportuje 200 afganistanskih novinara koji su pobjegli iz Afganistana nakon što su u toj zemlji talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, zato što će ih to izložiti velikoj opasnosti.

Rečeno je da su neki novinari objavili osjetljive informacije u Afganistanu i da su zbog sigurnosti tražili utočište u Pakistanu.

Poziv dolazi sedam dana nakon što je u Pakistanu pokrenuta velika akcija protiv iregularnih migranata, uglavnom oko 1,7 miliona Afganistanaca nakon što je istekao rok od mjesec dana da dobrovoljno napuste zemlju.

Skoro 270.000 Afganistanaca se vratilo kući kako bi izbjegli hapšenje i prisilnu deportaciju.

Među Afganistancima koji se još nalaze u Pakistanu je 200 novinara, kao i oko 25.000 osoba koji čekaju prelazak u SAD u sklopu specijalnog programa za izbjeglice.

Prema američkim zakonima, podnosioci zahtjeva moraju prvo da se presele u treću zemlju, u ovom slučaju Pakistan, da bi se njihovi predmeti procesuirali.

Američka ambasada u lslamabadu je svim podnosiocima izdala pozivna pisma kako bi ih zaštitila od deportacije. Međutim, pakistanski zvaničnici navode da ti papiri nemaju nikakvu pravnu snagu.

RSF u svom saopštenju navodi da su neki afganistanski novinari u Pakistanu "bili izloženi uznemiravanju i iznudi od strane pakistanskih policajaca, proizvoljnom hapšenju, pritisku na stanodavce da protjeraju afganistanske stanare, kao i predugim procedurama za podnošenje zahtjeva za vizu".

Pakistanske vlasti kažu da neće protjerati nijednog afganistanskog novinara suočava sa prijetnjom kod kuće, ali da će razmatrati samo slučajeve "stvarnih novinara koji rade".

Mnogi novinari u Afganistanu su izgubili posao nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji.

Novinarke se suočavaju s dodatnim teškoćama zbog brojnih ograničenja u vezi sa poslom i putovanjima koje su nametnuli talibani.

Reporteri bez granica su svrstali Afganistan na 152. mjesto od 180 zemalja u najnovijem Svjetskom indeksu slobode medija.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije