Rumunija negira da su ruske bespilotne letelice pale na njenu teritoriju

Datum: 04.09.2023
Podeli Tvituj

Ministarstvo odbrane Rumunije demantovalo je u ponedeljak tvrdnje da su se ruske bespilotne letelice srušile i eksplodirale na rumunskoj teritoriji u noćnom napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav.

Ministarstvo odbrane „kategorički odbacuje“ izveštaje da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije i ponovilo da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu neopravdani i protivni međunarodnom pravu.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je u ponedeljak da su se ruski dronovi srušili i eksplodirali na teritoriji Rumunije tokom ponedeljka tokom ruskog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav.

Rumunija je članica NATO alijanse.

„Prema ukrajinskoj državnoj graničnoj službi, sinoć je tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail ruski „Šahedi“ pao i eksplodirao na teritoriji Rumunije“, napisao je ukrajinski zvaničnik Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

„To je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja veliku pretnju ne samo bezbednosti Ukrajine, već i bezbednosti susednih zemalja, uključujući zemlje članice NATO-a“, rekao je on.

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se vidi plamen nakon eksplozije na suprotnoj obali Dunava.

Ukrajinski izvor rekao je Rojtersu da su se dva ruska drona srušila na rumunskoj strani Dunava.

Nikolenko je pozvao zapadne partnere da ubrzaju isporuke sistema PVO Ukrajini.

Rusija je tokom noći izvela vazdušni napad na Izmail, jednu od glavnih ukrajinskih rečnih luka za izvoz žitarica.

Nakon što je odustala od sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, Moskva je počela česte napade na luke na Dunavu, koje su od tada postale glavni ukrajinski izvozni pravac.

Napad u ponedeljak, koji je oštetio skladišta i zapalio zgrade u Izmailu, usledio je ruske napade u nedelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je oštećena lučka infrastruktura i povređene najmanje dve osobe.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije