Rusija gađa Harkiv dronovima i raketama, i dalje borbe za Bakhmut

Datum: 31.03.2023
Podeli Tvituj

Rusija je preko noći gađala grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine raketama i dronovima, saopštila je ukrajinska vojska 31. marta, dok se nastavljaju borbe između ukrajinskih i ruskih snaga za kontrolu Bakhmuta i drugih ključnih gradova u istočnoj regiji Donjecka.

Ruske snage su gađale civilnu infrastrukturu u gradu Harkivu sa devet raketnih udara iz sistema vazduh-zemlja S-300 i 10 dronova iranske proizvodnje Shahed, navodi se u dnevnom izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i dodaje da devet dronova je uništeno.

Službe hitne pomoći procjenjuju situaciju na terenu. Nije odmah poznato da li ima žrtava među civilnim stanovništvom.

"Neprijatelj nastavlja da ignoriše zakone i običaje ratovanja, koristeći taktiku terora protiv mirnih građana naše zemlje", saopštila je ukrajinska vojska.

Teške borbe su nastavljene u i oko Bakhmuta, gdje su ukrajinski branioci odbili 22 napada u posljednja 24 sata, te u Avdijevki, Ljmanu i Marjinki.

Jedan civil je ubijen, a šestoro je ranjeno u ruskom granatiranju u oblasti oko Bahmuta, napisao je na Telegramu 31. marta guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Bakhmut, rudarski grad sa predratnim stanovništvom od 70.000 ljudi, postao je epicentar ruske ofanzive za kontrolu istočne Ukrajine. Smatra se da je oko 2.000 civila ostalo u gradu koji je skoro sravnjen sa zemljom.

Na jugu Ukrajine, grad Zaporižje je također bio na meti ruskog granatiranja tokom noći koje je oštetilo civilnu infrastrukturu, izvijestio je na Telegramu sekretar Gradskog vijeća Zaporižja Anatolij Kurtev. On je rekao da nema povrijeđenih.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na 400. dan ruske invazije rekao u svom večernjem obraćanju 30. marta da njegova zemlja priprema naredne korake, ali nije eksplicitno spomenuo očekivanu kontraofanzivu.

Zelenski je rekao da je Ukrajina tokom tih 400 dana prošla "kolosalan put" kroz svoju borbu, navodeći ponovno zauzimanje područja Harkivske oblasti i grada Hersona, uz aktuelnu odbranu Bahmuta i regije Donbas.

Ukrajinski vojni komandanti rekli su da kontraofanziva nije daleko, ali je Zelenski ranije ove sedmice nagovijestio da Kijev još uvijek čeka na "dovoljno naoružanja" prije nego što započne bilo kakve veće napade.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije