Rusija pozvala Međunarodni sud pravde da odbaci slučaj o genocidu u Ukrajini

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Rusija je pozvala najviši sud UN u Hagu da odbaci slučaj koji se zasniva na tvrdnjama Moskve da je njena invazija na Ukrajinu izvršena kako bi se sprečio genocid.

Zahtev je upućen na početku saslušanja koje se bavi nadležnošću Međunarodnog suda pravde, takođe poznatog kao Svetski sud.

Ambasador ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Anton Korinevič i generalna direktorka za međunarodno pravo ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oksana Zolotarjova prisustvuju danas saslušanju na kome Rusija iznosi svoje prigovore protiv nadležnosti Međunarodnog suda u slučaju genocida koji je pokrenula Ukrajina.

Ukrajina tvrdi da je Moskva lažno primenila zakon o genocidu da bi opravdala svoju invaziju 24. februara 2022. godine.

Ukrajina je slučaj iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija nekoliko dana nakon ruske invazije. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se sprečio genocid u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde. Saslušanja bi trebalo da traju do 27. septembra i neće se baviti meritumom, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o celokupnoj legalnosti vojne akcije, a Ukrajina je već ostvarila manju pobedu kada je sud odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u martu prošle godine. Na osnovu toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini.

Sud će saslušati i 32 druge zemlje koje podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba da nastavi sa slučajem.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Rusija je ignorisala naredbe suda da zaustavi vojne operacije, a sud nema način da ih sprovede, ali pravni stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu Ujedinjenih nacija iz 1948. godine definiše genocid kao zločin počinjen s namerom da se, potpuno ili delimično, unište nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije