Ruski vazdušni napadi na gradove širom Ukrajine, ima žrtava

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

"Neprijatelj je ispalio 81 projektil u pokušaju da ponovo zastraši Ukrajince, vraćajući se svojoj bednoj taktici", poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon sinoćnog ruskog napada.

Potvrđujući da ima žrtava i ranjenih, Zelenski je dodao da Rusi "neće izbeći odgovornost za sve što su uradili".

Rusija je lansirala projektile na ciljeve širom Ukrajine, od Harkiva na severu do Odese na jugu i Žitomira na zapadu.

Zgrade i infrastruktura pogođeni su u Harkivu i Odesi, s nestankom struje u nekoliko područja. Prijavljeni su i napadi na glavni grad Kijev.

Na zapadu zemlje u Lvivu najmanje četiri osobe su poginule.

Napadi dolaze u trenucima žestokih borbi za grad Bahmut na istoku Ukrajine.

Šef američke obaveštajne službe naveo je da bi rat mogao potrajati godinama.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju pre nešto više od godinu dana. Od tada su desetine hiljada boraca i civila ubijeni ili ranjeni, a milioni Ukrajinaca postali izbeglice.

Hitne službe u Kijevu su na mestima eksplozija u zapadnim i južnim četvrtima prestonice.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da automobili gore u dvorištu jedne stambene zgrade te je pozvao ljude da ostanu u skloništima.

Četrdeset posto Kijeva je trenutno bez grejanja, dodao je Kličko.

Zbog granatiranja je bez struje ostala nuklearna elektrana Zaporižje.

"Danas je prekinuta poslednja linija komunikacije između okupirane nuklearne elektrane Zaporižje i ukrajinskog elektroenergetskog sistema", navodi se u saopštenju kompanije Enerhoatom.

Veliki raketni napad pogodio je energetsko postrojenje u lučkom gradu Odesi, izazvavši nestanke struje, rekao je guverner Maksim Marčenko.

Pogođena su i stambena područja, ali nema izveštaja o žrtvama, dodao je.

"Oko 15" napada pogodilo je grad Harkiv i regiju, a na meti su bili "kritični infrastrukturni objekti" i stambena zgrada, rekao je šef regionalne uprave, Oleg Sinegubov.

Na zapadu Ukrajine najmanje četiri osobe poginule su u Lvivu nakon što je raketa pogodila njihovu kuću, naveo je na Telegramu guverner regije, Maksim Kozicki.

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene nakon napada dronovima i projektilima u regiji Dnjepropetrovsk, reči su guvernera, Serhija Lisaka.

Druge pogođene regije uključuju Vinicu i Rivne na zapadu, te Dnjipro i Poltavu u središtu.

Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Haines istakla je u sredu da Putin možda planira razvlačiti rat godinama, ali da Rusija nije dovoljno jaka da u ovoj godini pokrene nove velike ofanzive.

Rekla je da je rat u Ukrajini postao "teški rat iscrpljivanja u kojem nijedna strana nema konačnu vojnu prednost".

"Ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke, ali Putin najverojatnije računa da mu vreme ide u prilog, te da bi mu produženje rata, uključujući potencijalne pauze u borbama, mogao biti najbolji preostali put da konačno osigura ruske strateške interese u Ukrajini, čak i ako to traje godinama", ocenila je Haines.

Haines smatra da bi se Rusija mogla okrenuti odbrani teritorija koje sada zauzima, dodajući da će joj trebati dodatna "obvezna mobilizacija i izvori streljiva od trećih strana" kako bi održala čak razinu vojnih operacija u Ukrajini.

Ukrajinska vojska kaže da je odbila intenzivne ruske napade na Bahmut, uprkos tvrdnjama ruskih snaga da su preuzele kontrolu nad istočnim delom ovog grada.

Moskva mesecima pokušava zauzeti Bahmut, dok obe strane trpe velike gubitke.

"Neprijatelj je nastavio svoje napade i nije pokazao znak popuštanja u napadu na grad Bahmut", izvestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. "Naši branitelji odbili su napade na Bahmut i okolna naselja."

Između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u bitci za ukrajinski grad Bahmut od početka prošlog leta, navode zvaničnici Zapada. Brojke se ne mogu nezavisno proveriti.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije