Spajić: Postignut dogovor sa opozicijom o popisu

Datum: 17.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je sa opozicijom postignut dogovor oko održavanja popisa stanovništva.

Spajić je, na konferenciji za novinare, rekao da “to što će popis biti podržan od strane opozicije i skupštinske većine velika stvar za Crnu Goru”.

"Sva pitanja treba da se rešavaju na ovaj način. To je na neki način sazrevanje političke scene”, rekao je crnogorski premijer.

Odgovarajući na pitanje da li to što nije u sporazumu nije naveden datum održavanja popisa znači da je to podložno odgađanju, Spajić je odgovorio da je od opozicije dobio odgovor da nije problem u datumu, već u uslovima.

"Otvoreno sam pitao opoziciju da li je datum kao datum problem. Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti", rekao je Spajić.

Prema njegovim rečima, datum održavanje popisa - od 30. novembra do 15. decembra - ostaje isti, i da je to u nadležnosti izvršne vlasti.

On je naveo da je “lepa poruka da upravo od popisivača krene program 'Evropa sad 2' podizanjem popisivačkih naknada na oko 1.000 evra".

Premijer je ocenio i da je to "dobar uvod u ono što će se dešavati sledeće godine”.

"Nama popis treba isključivo zbog tehničkih stvari. Ne možemo da koristimo podatke iz 2011. godine u projektima", naveo je premijer.

Spajić je, govoreći o razgovorima koje je vodio sa opozicijom o popisu, rekao da je "bilo konstruktivnih predloga od strane opozicije”.

“Mislim da je ovako inkluzivan pristup stvarima doveo do toga da podignemo kvalitet popisa i procesa rada. Treba relaksirati Monstat političkih pritisaka. Ponosni smo na rad Monstata, rade sjajan posao u jako teškim uslovima".

Spajić je rekao i da još nisu dobili zvaničan odgovor opozicije, ali da očekuje da bude pozitivan.

“Ne bih da prejudiciram, ali to je moj lični utisak", rekao je Spajić.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije