Spasioci u Maroku u trci sa vremenom u potrazi za preživelima od zemljotresa

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Spasioci se utrkuju sa vremenom kako bi iskopali moguće preživele iz ruševina devastiranih sela u planinama Atlas u Maroku, tri dana nakon najjačeg zemljotresa u ovoj zemlji ikada, prenosi AFP.

Zemljotres jačine 6, 8 Rihtera koji je pogodio u petak kasno oblast jugozapadno od grada Marakeša odneo je više od 2.100 života i povredio više od 2.400, od kojih mnogi imaju ozbiljne povrede, prema zvaničnim podacima ažuriranim kasno u nedelju.

Rabat je u nedelju objavio da je prihvatio ponude pomoći četiri strane zemlje, dok su mnoge druge zemlje takođe rekle da su spremne poslati pomoć.

Vlasti su pozitivno odgovorile “u ovoj fazi” na ponude Španije, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata “da pošalju timove za potragu i spašavanje”, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo napominje da su strani timovi bili u kontaktu sa marokanskim vlastima radi koordinacije napora, navodi da su prihvaćene samo četiri ponude jer bi “nedostatak koordinacije mogao biti kontraproduktivan”.

Druge ponude bi mogle biti prihvaćene u budućnosti “ako se potrebe budu razvijale”, navodi ministarstvo.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije