Specijalna izvestiteljka UN: Govor mržnje najviše šire tabloidi

Datum: 06.04.2023
Podeli Tvituj

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja Ajrin Kan izjavila je u Beogradu da je "javni diskurs u Srbiji toksičan", a da glavnu ulogu u širenju govora mržnje imaju tabloidni mediji.

"Uzimajući u obzir ulogu koju tabloidni mediji, ovde u Srbiji, igraju u širenju govora mržnje, zabrinuta sam jer Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne preduzima odgovarajuće mere protiv prestupnika, ne promoviše pluralizam u medijskim sadržajima i dozvoljava uvredljive kampanje uznemiravanja", rekla je Kan novinarima.

Ona je u Beogradu novinarima predstavila preliminarne zaključke svoje posete, a konačni izveštaj se očekuje naredne godine.

Kan je pozvala srpske vlasti da "osiguraju da će REM biti nezavisan, efikasan i odgovoran" i da će ispuniti svoju ulogu regulatora u skladu sa Ustavom, zakonima Srbije i međunarodnim standardima.

"Kada su novinari etiketirani kao strani agenti, izdajnici ili neprijatelji države, to podriva poverenje javnosti i povećava verovatnoću napada i pretnji novinarima, ograničava slobodu medija i demokratsku debatu, vodi u autocenzuru", rekla je ona.

Pohvalila je rad poverenice za zaštitu ravnopravnosti i rekla da je ona sama prokomentarisala da REM ne koristi sve alatke koje ima na raspolaganju, te da "kada to jedna institucija kaže za drugu, vlada mora to da shvati ozbiljno".

Istakla je da vlada mora da se potrudi da institucije funkcionišu, "mediji nisu anđeli, ali da regulatorno telo mora da reaguje".

"Dajem najbolji savet vladi da, ako ste ozbiljni u vezi s zakonima koje predstavljate, morate se potruditi da ne bude jaza između onoga što stavljate u zakon, što radite i što kažete", kaže Kan.

Na pitanje agencije Beta kako su predstavnici institucija Srbije reagovali na njena zapažanja, Kan je rekla da je dobar znak to što je u poseti na poziv vlade, te da bi zato preporuke trebalo shvatiti ozbiljno.

"Radim pod pretpostavkom da, ako su pozvali međunarodno telo da dođe i da istraži kako stvari funkcionišu i da preporuke, da će ih shvatiti ozbiljno", rekla je ona.

Kan je istakla da je ohrabrena planovima vlade da se unapredi medijski zakonski okvir, ali je ukazala da u Srbiji "postoji rascep između onoga što je obećano na papiru i što se zapravo sprovodi u praksi".

Javni diskurs u Srbiji ocenila je kao "toksičan do prilično šokantne mere", a napadi na novinare, aktiviste, pripadnike etničkih i seksualnih manjina i sve koji kritikuju vlast, navela je, dolaze pre svega od političara i zvaničnika, a potpomognuti su tabloidnim medijima.

"Sloboda izražavanja nije dozvola za uznemiravanje, zastrašivanje i pretnje kritičarskim glasovima", podsetila je ona.

Pozvala je pravosuđe Srbije da ubrza istrage i procesuiranje slučajeva napada na novinare.

"Takođe sam ih pozvala da istraže stare slučajeve ubijenih novinara u Srbiji, a koji su još nerešeni", dodala je.

Kan je u Beogradu i Prištini bila od 28. marta i sastala se s predstavnicima vlada, sudstva, parlamenata, nezavisnih institucija, Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, sa borcima za ljudska prava i akterima civilnog društva.

Rekla je da je zbog različitih ekonomskih, političkih i društvenih stanja u Srbiji i na Kosovu, situacija u medijima neuporediva, ali da je u Prištini videla "pliralistički medijski pejzaž".

Istakla je, međutim, da na Kosovu treba raditi na mnogo stvari, a pre svega na jednakoj upotrebi srpskog i albanskog jezika, kao i da je neophodna puna podrška tamošnjim nezavisnim srpskim medijima.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije