Stanovnici Kosova od Nove godine u EU bez viza

Datum: 18.04.2023
Podeli Tvituj

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

U skladu sa usaglašenim tekstom odluke, kosovski građani će moći slobodno putovati u države Schengen zone od prvog januara 2024. godine.

Takođe, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a pre svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

Iako je prvobitno planirano da istrog dana bude pušten u rad i “Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumeva registraciju pre putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije