Suecki kanal bio blokiran nekoliko sati zbog nasukanog broda

Datum: 25.05.2023
Podeli Tvituj

Tegljači su oslobodili veliki brod koji je nekoliko sati bio nasukan u Sueckom kanalu, čime je ponovo omogućen normalan prolaz kroz jedan od najprometnijih plovnih putova na svetu, saopštilo je brodarsko preduzeće Leth Agencies.

Reč je o 190-metarskom brodu za rasuti teret Xin Hai Tong 23 koji plovi pod zastavom Hongkonga.

„Uprava Sueckog kanala uspešno je odsukala M/V XIN HAI TONG 23 u 7.40 sati. Konvoj u smeru severa nastavlja se u 9.30 sati“, objavio je Leth Agencies u tvitu.

U saopštenju, uprava kanala objavila je da je obaveštena o kvaru motora i da je angažovala tegljače kako bi uspešno odsukala brod. Proces je nakratko odložen zbog kvara na brodskom vitlu. Uprava je potvrdila da će se „aktivnost brodarstva u oba smera vratiti u normalu čim završi proces tegljenja, kao mera opreza“.

Leth je prethodno tvitnuo da je brod nasukan u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, prekinuvši najmanje dva konvoja brodova.

Otprilike 12 odsto svetske trgovine odvija se Sueckim kanalom, najkraćim brodskim putem između Evrope i Azije. Tokom jakih jetrova 2021. godine, veliki kontejnerski brod Ever Given zaglavio se u Sueckom kanalu, zaustavivši saobraćaj u oba smera na šest dana i prekinuvši globalnu trgovinu.

Lani su tegljači izvukli tanker za naftu koji je nakratko ostao zaglavljen u kanalu nakon tehničkog kvara na kormilu, dok je kvar kontejnerskog broda u kanalu uzrokovao manja kašnjenja u martu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije