Sunjog iz Osojana: Pričali smo sa ljudima o bezbednosti, zdravstvu, obrazovanju i o problemu u vezi dinara

Datum: 17.04.2024
Podeli Tvituj

Ambasador Evropske Unije na Kosovu, Tomaš Sunjog zajedno sa Markom Makovecom, zamenikom generalnog direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) posetio je Osojane i razgovarao sa predstavnicima ovog sela i Goraždevca.

Sunjog je u izjavi za Radio Goraždevac izjavio da je posetio forum za „Žene mir i bezbednost“ u Prištini, Severnu Mitrovicu, Osojane, kao i da će se sastati sa Ocem Savom u manastiru Visoki Dečani.

„Juče smo učestvovali na međunarodnom mirovnom forumu za „Žene mir i bezbednost“ u Prištini, ali smo isto tako odlučili da bi bilo korisno za nas kao EU na Kosovu kao i za zamenika generalnog direktora EEAS, Marka Makoveca, da obiđemo srpsku zajednicu i prikupimo informacije o životu Srba na Kosovu. Jutros smo posetili Severnu Mitrovicu, a sada smo u poseti selu Osojane gde smo takođe imali priliku da se sretnemo i sa predstavnicima Srba iz Goraždevca. Nakon ovog sastanka nastavljamo sa posetom manastiru Visoki Dečani gde ćemo se susresti sa Ocem Savom“, kazao je rekao je Sunjog za Radio Goraždevac.

On kaže da je sa predstavnicima srpske zajednice razgovarao o problemima oko obrazovanja, zdravstvenih usluga, dinaru i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

„Diskutovali smo o velikom broju pitanja koja su važna sa srpsku zajednicu na Kosovu, uključujući zdravstvo, obrazovanje, problem u vezi dinara i nedavne odluke Centralne Banke Kosova, ali takođe i uopšteno o bezbednosnoj situaciji na Kosovu u različitim opštinama. Takođe smo razgovarali i o saradnji između srpske zajednice na Kosovu i kosovskih vlasti. Mislim da je bilo važno za nas da dođemo ovde i bolje razumemo situaciju vezano za nevećinske zajednice a mi ćemo svakako nastaviti ovu diskusiju i u Briselu“, kazao je Sunjog za Radio Goraždevac.

Tomaš Sunjog je zajedno sa Markom Makovecom, zamenikom generalnog direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), započeo trodnevnu posetu Kosovu, gde je obišao forum za „Žene mir i bezbednost“ u Prištini, Severnu Mitrovicu, Osojane i u planu je poseta manastiru Visoki Dečani gde će se sresti sa ocem Savom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije