Sve manje projekata za nevećinske zajednice u opštini Prizren

Datum: 27.01.2023
Podeli Tvituj

Zadnjih godina a naročito prosle godine se neprekidno govori o mnogobrojnim projektima nevećinskih zajednica , zbog bolje integracije I opstanak manjina konkretno Bošnjaka u Kosovskim državnim institucijama. Velika se strestva izdvajaju kako bi poboljšali finansiranje manjiskih projekata a bitni su za manjinsku zajednicu. Ako se konkretno uzmu u analizu svi projekti koji se finansiraju upravo gde će imati najviše koristi za održivost manjina na Kosovu I opštinama gde žive najvise Bošnjaci.

Pitanje Bošnjaka su realna I svakodnevno čujemo gde se finansiraju I ulazu tolika sredstva u projektima u sredinama gde zive Bošnjaci, svi ti projekti su nevidljivi a većina nezna gde se ulžu da bi bilo vidljivo za dobrobit Bošnjaka.

Opština Prizren je jedna multietnićka opština gde žive Bošnjaci koji su po broju stanovnika drugi a gde im pripada mesto do gradonačelnika ali do današnjeg dana nije izabran niko I nevidi se izlaz, vreme kada će biti imenovan neko iz Bošnjačke zajednice na funkciju zamenika opštine Prizren.

Tako je I sa projektima gde se svake godine dodeljuju grantovi gde se vrlo malo izdvaja upravo za prave projekte manjina. Svi grantovi koji se dodeljuju manjinama unazad vise godina evidetno je da uvek, dobijaju isti ljudi I iste NVO organizacije sto dolazi do velikog nezadovoljstva gradjana manjinskih zajednica. Dali su samo njihovi projekti  toliko bitni I korisni za Bošnjake, pitanje je? I dali uopšte I koliko utiće, na napredak u tim oblastima gde dodeljuju te grantove.

Svi mediji govore I pišu da nikada nije bilo toliko važnih projekata za nevećinske zajednice a ustvari niko nezna koji su to bitni projekti od velikog značaja, koja je njihova primena I njihova funkcija. Funkcija I stvarnost tih projekata nije bas uvek tačna.

Postavlja se pitanje zašto se, ovim stvarima ne pozabave I finasiski organi koji prate protok novca na realizaciji projekata koji se tiču nevećinskih zajednica.

Jedino nam ostaje da se nadamo da će ubuduće malo više voditi računa o pravim, kapitalnim projektima koji bi doprineli manji odliv stanovništa opštine Prizren, kao I zapošljavanje u državnim institucijama za njihovo normalno funcionisanje I njihovog opstanka u svojoj opstini.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije