Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’

Datum: 28.03.2023
Podeli Tvituj

Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.

Jedan deo javnosti i opozicije na Kosovu i u Srbiji nezadovoljan epilogom u Ohridu već danima kritikuje svoju vlast da je izdala nacionalne interese.

U ovom tekstu prenosimo neke naslove koji nisu utemeljeni u činjenicama, već manipulišu njima u smislu da nezadovoljstvo jednog dela javnosti na Kosovu predstavljaju kao veliku veliki poraz Prištine i pobedu Beograda.

Prvi nagoveštaj velike Vučićeve pobede, objavio je portal Srbija danas, koji je uoči sastanka u Ohridu, izjavu predsednika Srbije okarakterisao kao "moćnu poruku".

Srbija danas je prenela izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića pod naslovom "NEĆU DA POTPIŠEM NIŠTA" Moćna poruka predsednika Vučića pred odlazak u Ohrid". "Moćnu poruku"je identično preneo i portal Večernjih novosti uz korišćenje iste Tanjugove fotografije.

Samo dva dana nakon sastanaka u Ohridu gde je dogovoren implementacioni plan Evropskog predloga za normalizaciju odnosa, Informer je objavio naslov u kome je kako, ovaj list navodi "Vučić razmontirao Kurtija", iako se u tvitu bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Petrita Selimija na koji se tekst poziva ne pominju Vučić i Kurti.

"Bivši ministar Kosova objasnio kako je Vučić razmontirao Kurtija i zakukao: Sad je mnogo gore za nas", glasi naslov u Informeru, koji je objavio i Alo.

Portal na albanskom jeziku Gazeta ekspres, objavio je intervju sa nekadašnjim šefom posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom u kome je on izneo neslaganja sa namerom kosovskog premijera da potpiše sporazum.

Beogradski list Alo je ovo iskoristio da u svom naslovu navede kako je "Najveći mrzitelj Srba pobesneo jer je formiranje Zajednice srpskih opština poraz Kosova", čime se insinuira da je druga strana ostvarila "pobedu" u pregovorima.

Portal Republika.rs je nekoliko dana kasnije preneo tekst pod naslovom "Kurti poražen, sporazum u Ohridu je gubitak za Kosovo: Oglasio se Enver Hodžaj", ponovo insinuirajući da je jedna strana poražena, a druga pobednik.

Većina naslova u tabloidima je predstavljala srpsku vlast kao "pobednika" u pregovorima, što na tačno određeni način iskrivljuje činjenicu da se oni vode kako bi se ostvario demokratski napredak i unapredili odnosi dveju vlasti, ali i uslovi života građana na Kosovu, Srba pre svih.

Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borela, odmah nakon sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera, Kosovo i Srbija dogovorili su se o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. On je tada kazao da su se obe strane složile sa sprovođenjem sporazuma koji je prošlog meseca postignut u Briselu. U srpskoj i albanskoj javnosti veći deo opozicije kritikovao je ovaj dogovor.

Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije