Tahiri: VV nikada više neće dobiti 50% glasova

Datum: 02.09.2023
Podeli Tvituj

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kritikovao je premijera Aljbina Kurtija zbog pogrešnog pristupa dijalogu sa Srbijom. Nekoliko dana nakon potvrde sledećeg sastanka Kurti-Vučić, 14. septembra u Briselu, Tahiri kaže da je dosadašnja Kurtijeva politika Kosovo pretvorila u gubitnika u ovom procesu i sankcionisala ga Evropska unija.

Tahiri je skeptična da će sa ovog sastanka biti pozitivnih rezultata.

„Dosadašnji pristup Kurtijeve vlade dijalogu je Kosovo pretvorio u gubitnika i oslabio je našu zemlju na međunarodnom i unutrašnjem planu. Umesto da Srbija, koja je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mere protiv Rusije, bude sankcionisana, danas je sankcionisano Kosovo zbog slepe, nestrateške i uglavnom taktičke politike za uske glasačke interese Pokreta Vetevendosje. doveo Kosovo u gubitnike... Kosovo je danas najslabije u međunarodnoj areni. Ono je slabije u suverenitetu sopstvene zemlje, na unutrašnjem planu, a Kosovo je slabije u donošenju odluka. Svaka odluka koja je doneta od 31. jula prošle godine, odbori, kazne su sve poništene“, kaže Tahiri.

Pogrešnim smatra i insistiranje Vlade Kosova da se na prevremene izbore na severu ide samo putem peticije. Prema njegovim rečima, isti ima neke probleme koji mogu da naškode Kosovu u budućnosti.

Tahiri kritikuje i predsednika Vjosu Osmanija, koja je, prema njegovim rečima, dala neozbiljnu izjavu kao odgovor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu po pitanju viza.

„Izjava predsednika Makrona je problematična. Zašto bi se on u svom govoru obratio Kosovu, koje ima put slobode i proevropske izgradnje države. Mi smo pristalice evropskih ciljeva sa ustavom koji daje pozitivnu diskriminaciju manjinama i multietničkom društvu. Zašto bi nas spominjao? S druge strane, ono što je naša reakcija je da je ovakav pristup ubio dijalog. Šta je alternativa dijalogu? To bi bilo moje pitanje za predsednika. Rat? Na kraju krajeva ili pričaš ili se boriš. Vidite li koliko su neozbiljni u ovom pristupu“, naglašava Tahiri.

Šef poslanika AAK priznaje da su u zastoju oko glasanja o nepoverenju Kurtijevi vladi, zbog dve druge opozicione stranke, PDK i LDK, za koje kaže da nisu zainteresovane da daju svoje potpise.

„Iskreno rečeno, interes dve opozicione stranke (PDK i LDK) nije bio da potpišu predlog. Oni su stranke za sebe, a mi smo odvojene stranke. Interes me je doveo na vanredne izbore, ali ne peticijom. Sada, u ovoj temi, izbor se vrši na dva načina. Jedno je kada premijer podnese ostavku, drugo je kada se daju glasovi i uz predlog se održavaju izbori“, kaže Tahiri.

On je uveren da kada god se održe izbori, vladajuća stranka, Pokret Samoopredeljenje, nikada neće dobiti 50 odsto glasova.

„U Samoopredeljenju misle da je Albini ponovo osvojio glasove sa 50 odsto. Možda nas i opozicija iznenadi, ali podaci, ankete, informacije sa terena govore o ozbiljnom nezadovoljstvu ovom vlašću. Ne znam kakav će biti naš pristup i koliko ćemo moći da se mobilišemo, ali jedno znam da nikada više u životu neće 50 odsto. Nikada, jednom kada ih je poveo, govoreći da su ovo stara garda, treba da ide kući, ali to se nikada više ne dešava. Ljudi mole za rezultate, koje ova vlast nema“, zaključuje on.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije